Geen reclame op de vuurtoren op 1 april, wel de symbolische start  van TexelPoints.
Geen reclame op de vuurtoren op 1 april, wel de symbolische start van TexelPoints. Foto: Gerard Timmerman

TexelPoints officieel van start

Na lange voorbereiding is TexelPoints vandaag officieel van start gegaan. Bij dit digitale communicatie- en loyaliteitsplatform krijg je bij elke aankoop punten, die bij deelnemende bedrijven elders op het eiland korting geven op andere aankopen.

De start kende een lange aanloop, langer dan de bedoeling was. 'Maar dit was nodig om alle kinderziektes er uit te krijgen', vertelt Erwin van der Linde, één van de initiatiefnemers en lid van het bestuur. Om het systeem te testen hebben zeventien bedrijven de afgelopen maanden proefgedraaid. Zo kreeg een aantal huurders van De Krim punten, die ze onder meer bij strandpaviljoen Paal 17 konden verzilveren, bijvoorbeeld met koffie met gebak. Elk punt (TexelPoint) vertegenwoordigt een waarde van tien cent. Achter het systeem om met je mobiele telefoon bij het ene bedrijf punten te sparen en deze elders uit te geven, schuilt complexe software. Die weer verbonden moet zijn met andere programmatuur en apparatuur. Zo heeft de leverancier van het kassasysteem van Paal 17 de software zo aangepast dat de transacties snel en automatisch kunnen worden afgerond, zodat het zo min mogelijk tijdverlies oplevert. Want met duizenden kassahandelingen per dag, kun je daar als ondernemer niet mee staan. Ook andere bedrijven kunnen gebruik maken van deze software. Naast de zeventien pilotbedrijven, hebben zich nu tien bedrijven als lid aangemeld, waarvan de VVV als nummer 1 staat genoteerd.

TexelPoints is een samenwerking tussen Texelse bedrijven, verenigd in de coöperatie Texel Loyaal, die zich ten doel hebben gesteld zoveel omzet als mogelijk op het eiland te houden. Via een speciale app op hun smartphone ontvangen de deelnemers bij aankoop bij aangesloten bedrijven punten, die ze elders kunnen uitgeven. Daarnaast ontvangen gasten op hun telefoon ook informatie over Texelse activiteiten en het eilandleven. Ook over de plaats waar zij op dat moment zijn, doordat het systeem weet waar zij zich bevinden.

De lancering gaat gepaard met een campagne. Vandaag stopt de 'roadshow' op De Krim, zaterdag in Den Burg en Oudeschild, zondag op paal 17 en in De Koog en maandag tweede paasdag bij de Bonte Belevenis bij Den Hoorn.