Herman Willemse met Edith van Dijk, die het eerste exemplaar van zijn boek ontving.
Herman Willemse met Edith van Dijk, die het eerste exemplaar van zijn boek ontving. Foto: Texelplaza.nl

Alsnog eerbetoon aan zwemmer

De vermaarde lange afstandszwemmer Herman Willemse heeft ruim vijftig jaar nadat hij zijn wereldtitels veroverde alsnog een gouden speld van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) gekregen.

Dat gebeurde zaterdag bij Nauta Boek bij de presentatie van het boek 'Vrije Slag', een autobiografie van ruim vijfhonderd pagina's over de bijzondere zwemloopbaan van Willemse en de zwerftochten over de wereld die hij nadien hield met zijn zeilboot. De gouden speld wordt toegekend aan alle wereldkampioenen bij het zwemmen. Dat Willemse dit eerbetoon nooit heeft ontving, hield verband met de strikte scheiding tussen prof- en amateursport in de jaren vijftig en zestig. Omdat Willemse geld verdiende met zijn wedstrijden werd hij geroyeerd door de zwembond. Die situatie is volgens KNZB-bestuurder Hans van Goor nu achterhaald. 'Na een unaniem besluit van het bestuur van de bond mag ik deze speld zoveel jaar na dato alsnog uitreiken.'

De landelijk boekpresentatie bracht een grote schare aan belangstellenden op de been. Zo was jeugdvriend Kees Oudes, die Willemse ook in het boek beschrijft, van de partij. Willemse (tachtig) overhandigde het eerste exemplaar van zijn boek aan oud-marathonzwemster Edith van Dijk. Willemse woont al geruime tijd op Texel.