Het selectieteam van Texel won in de wedstrijd tegen Qabala, 1-0 winst,  de meeste fysieke duels.
Het selectieteam van Texel won in de wedstrijd tegen Qabala, 1-0 winst, de meeste fysieke duels. Foto: Adriaan Van Liere

Twente wint toernooi

Er waren veel talentvolle voetballers aanwezig op het Krimtoernooi. Het jeugdtoernooi werd afgelopen weekend gehouden op het veld van Texel'94. Door de weersomstandigheden kwamen er weinig toeschouwers op het evenement af.

Het Krimtoernooi werd gewonnen door FC Twente uit Enschede. De Tukkers speelden in een erg hoog tempo. Het was goed te zien waarom er landelijk vol lof over de talenten en de jeugdopleiding van de Enschedese ploeg wordt gesproken. Het selectieteam van Texel werd knap vijfde. De ploeg van trainer Ralph Koning verloor zaterdag nipt van Feyenoord (0-1) en FC Groningen (1-2). De wedstrijd tegen AZ eindigde in een 1-1 gelijkspel. Texel moest zondag direct na de wedstrijd tegen FC Twente (0-3 verlies) hun laatste wedstrijd spelen tegen Qabala. De Texelaars speelden goed en wonnen ook de fysieke duels. Datgene leverde ook de openingsgoal op. Vlak voor rust brak Juriaan Ropke door de defensie van Qabala en rondde knap af, 0-1. Dit werd ook de eindstand. 'Ik vond Texel erg leuk spelen. Ze proberen het spel te maken en van achteruit op te bouwen. Dit maakt voetbal ook leuker dan dat je bal blind naar voren schiet', vertelt Gerrie Plaatsman, organisator van het Krimtoernooi. De Texelaar zei voor de prijsuitreiking ook dat FC Twente in zijn ogen de favoriet was voor de winst. 'Van de wedstrijden die ik heb gezien, speelden zij het beste voetbal' Ook over het toernooi zelf was hij erg te spreken 'Het was een leuk weekend. Er werd goed gevoetbald en iedereen had het naar zijn zin, daar doe je het als organisatie ook voor'. Plaatsman vond het alleen jammer dat het weer tegenzat. 'Je hoopt natuurlijk op goed weer, maar je kunt er niets aan doen als het gaat regenen en hard gaat waaien.' Naast FC Twente en het selectieteam van Texel deden er nog vier andere profclubs mee: AZ, FC Groningen, Feyenoord en Qabala, een ploeg uit Azerbeidzjan.

De spelertjes van de Azerbeidzjaanse ploeg kunnen nog niet uit de voeten met de Engelse taal. Je zal dan zeggen dat het erg lastig is voor een scheidsrechter om met de speler te kunnen communiceren, maar dat is volgens de scheidsrechter, die zaterdag de wedstrijd tussen Qabala en AZ moest fluiten, niet het geval. 'Lichaamstaal geeft de doorslag', zegt de leidsman vooraf in de bestuurskamer. Tijdens de wedstrijd liet Qabala ander voetbal zien dan we in Nederland gewend zijn. De Azerbeidzjanen beschikken over veel goede en ook snelle spelers. Daarnaast schuwen ze fysiek inkomen niet in een duel om de bal. AZ wist geen raad met de spelwijze van Qabala en verloren veel belangrijke duels. De Azerbeidzjanen hadden alleen veel moeite met de afronding, maar wisten de wedstrijd nipt te winnen,1-0. De Alkmaarders vielen in deze wedstrijd, maar ook tijdens de andere wedstrijden erg tegen. Datgene was met twee verliespartijen en twee gelijke spelen ook in de eindstand te merken. AZ eindigde als laatste. 'Ik vond dat we goed speelden op dit toernooi. De spelers waren ook voor het eerst in Nederland. Onze doelstelling was om te kijken hoe ze in Nederland leven en voetbal spelen. We werden goed ontvangen door zowel de vereniging als vakantiepark De Krim. Het was keurig verzorgd', vertelt Stanley Brard, Hoofd jeugdopleiding Qabala.