Om de onderhoudskosten te dekken komt er reclame op de vuurtoren.
Om de onderhoudskosten te dekken komt er reclame op de vuurtoren. Foto: archief Texelse Courant

Vuurtoren verhuurd voor reclame

Rijkswaterstaat gaat de vuurtoren verhuren voor reclamedoeleinden. Het betreft een proef voor een jaar. De inkomsten zijn nodig om in het onderhoud te voorzien. Woensdag om 11.00 uur wordt de eerste reclame feestelijk onthuld.

Het idee voor reclame ontstond vorig jaar, toen de vuurtoren 150 jaar bestond en zanger Guus Meeuwis het Texelse bier Vuurbaak doopte. Bij die gelegenheid werd over de volle lengte een spandoek naar beneden gerold. Het was tot in de verre omgeving te zien en in één oogopslag was ook duidelijk dat hier ook commerciële mogelijkheden liggen. Overigens doet Rijkswaterstaat het volgens een woordvoerder niet om er geld aan over te houden. Maar de onderhoudskosten van de vuurtoren zijn dermate hoog, dat RWS de extra inkomstenbron (naast de verhuur aan Ecomare en voor nautische apparatuur) hard nodig heeft. De vuurtoren wordt weliswaar al vele jaren niet meer permanent bemand (wel tijdens reddingsacties van de KNRM), nog steeds is het een belangrijk baken voor de scheepvaart, het licht werkt nog altijd en in het topje staat zend-, ontvangst en andere apparatuur ten behoeve van de scheepvaart en er is een verbinding met de Brandaris.

De vuurtoren is met jaarlijks 100.000 bezoekers een enorme trekpleister en landschappelijk een belangrijk symbool voor Texel en met afstand het meest gefotografeerde object. Die aanblik gaat dus veranderen, overigens alleen aan de landzijde, want voor de veiligheid van het scheepvaartverkeer moet de helder rode kleur van de toren vanaf zee wel zichtbaar blijven. In hoeverre de reclame afbreuk doet aan het landschapsbeeld, zal moet blijken. Daarom is gekozen voor een proef. Mocht het een succes worden, dan zal Rijkswaterstaat ook op vuurtorens elders aan de kust ruimte voor reclame verhuren. Meerdere ondernemers hebben belangstelling getoond, met één Texels bedrijf is een contract van een jaar afgesloten, er is nog ruimte over.

Het onthulling woensdag valt samen met de officiële start van een nieuw Texels bedrijf, waarvan de naam woensdag bekend zal worden gemaakt bij de onthulling van de reclame. Tussen 11.00 en 12.00 uur heeft dit bedrijf voor belangstellenden een aardigheidje in petto.