De Reizende Beiaard die in juni naar Texel komt.
De Reizende Beiaard die in juni naar Texel komt. Foto: Foto Firma Manousek Praag

Festival Oude Muziek

Muziek van een Reizende Beiaard, een uitvoering van Die Zauberflöte, muziek rondom Maria Tesselschade en zeemansliederen uit de VOC-tijd. Het zijn een aantal ingrediënten van het Festival Oude Muziek Texel dat in juni voor het eerst wordt gehouden.

Het festival wordt een aanvulling op het culturele aanbod op Texel. Het wordt georganiseerd door Arie Abbenes uit Den Hoorn, voormalig beiaardier van de Domkerk in Utrecht, zijn vrouw Phili Abbenes-Welten en Cor van Heerwaarden van Klif 12. Het festival begint woensdag 10 juni en duurt tot en met zaterdag 13 juni. Het wordt een mix van musici van de overkant en van het eiland. De eerste avond (10 juni) staat een optreden gepland met DEK op het parkeerterrein bij Paal 9. De tweede avond (donderdag 11 juni) is er een optreden met Excelsior in de Muziektuin in Oosterend. Beide optredens beginnen om 19.00 uur en beloven bijzonder te worden, omdat de fanfares dan samen met een Reizende Beiaard spelen. Dat is een carillon van 57 klokken dat op een vrachtwagen gemonteerd is. De beiaard komt uit Tsjechië. Abbenes, die erop gaat spelen, zorgde er via zijn contacten in de muziekwereld voor dat de Reizende Beiaard een paar dagen op het eiland is. Donderdag 11 juni verzorgt Abbenes, na het optreden met Excelsior, op de Reizende Beiaard een uitvoering van Die Zauberflöte van Mozart. Dat is eveneens in de Muziektuin. Abbenes maakt daarvoor een eigen bewerking van ongeveer een uur van het sprookje. Phili Abbenes treedt als verteller op.

Vrijdagavond 12 juni staat in het teken van Maria Tesselschade, de dochter van Roemer Visscher. Zij was vroeger in de zeventiende eeuw een graag geziene gast in de Hollandse culturele kringen in het Muiderslot. Een instrumentaal en vocaal barokensemble geeft die avond vanaf 20.00 uur in het Hoornder kerkje een indruk van de muziek die tijdens zulke bijeenkomsten wordt gespeeld. Zaterdag 13 juni wordt de grote dag die om 11.00 uur begint met een koffieconcert in De Vermaning in Den Hoorn. Om 15.00 uur treedt Abbenes opnieuw op met de Reizende Beiaard, dan op het Vierkante Stuk in Dennen, samen met Saskia Coolen op de blokfluit. Die zaterdagavond begint er om 20.00 uur een optreden van het ensemble Camerata Trajectina waarmee Abbenes ook vaker heeft samengewerkt. Het ensemble treedt op met een gelegenheidskoor van Texelse mannen (Het Verenigd Oost-Indisch Mannenkoor). Er worden zeemansliederen gezongen zoals die vroeger ook klonken op de VOC-schepen die bij de Rede van Texel lagen te wachten om uit te varen. Het worden historische liederen die het Meertens Instituut heeft verzameld. Volgens Abbenes liggen de voorbereidingen op schema en krijgt de organisatie van diverse kanten medewerking alles tot stand te laten komen.