Impressie van de uitvoering van de mini-Mattheüs in de doopsgezinde kerk van Den Burg.
Impressie van de uitvoering van de mini-Mattheüs in de doopsgezinde kerk van Den Burg. Foto: Artex

Koor en solisten Artex zingen hoogtepunten Mattheüspassie

Een bijzonder passieconcert afgelopen zondag in de Doopsgezinde kerk in Den Burg, waar een gelegenheidskoor en solisten van Artex de mini-Mattheüspassie uitvoerden.

Deze kleine passie bestond uit de hoogtepunten van de origineel drie uur durende Mattheüspassie van J.S. Bach, zoals 'Erbarme, mein Gott, um meiner Zähren willen'. Een concert met koordelen en aria's uitgevoerd door een gelegenheidskoor en solisten van Artex, dit alles voor een volle kerk. Een bijzonder concert: Artex heeft voor dit project gebruik gemaakt van de expertise van de eigen vakdocenten: Arlene van Tatenhove-Coyle (sopraan), Claudia Reij (alt), Loes Bakker (dwarsfluit), Jussi Panaanen (viool) en Ellen Verburgt (vleugel, dirigent). Ellen Verburgt was niet alleen de dirigent van het gelegenheidskoor, maar bespeelde tegelijkertijd ook de vleugel: een muzikale duizendpoot dus.

Het Mattheüs-gelegenheidskoor van Artex - Kunstenschool Texel bestond uit 28 koorleden die speciaal voor dit concert in drie repetities deze mini-Mattheüs hebben ingestudeerd. Een even laagdrempelige als uniek concert op Texel, waarvan liefhebbers en uitvoerders hopen dat het volgend jaar een vervolg krijgt.


Paul Dijkstra signeert bunkerboek WOII

Paul Dijkstra signeert op tweede paasdag 6 april vanaf 14.00 uur bij Nauta Boek zijn boek Duitse Bunkers op Texel, Stützgruppe Texel 1940 – 1945. Het boek beschrijft op omvattende en inzichtelijke wijze de geschiedenis van de bunkerbouw in de Tweede Wereldoorlog en de verdedigingswerken in de eeuwen daarvoor. Dijkstra plaatste de bunkerbouw tussen 1940 en 1945 ook in de context van de aanleg van de Neue Westwall en de Atlantikwall. Het boek bevat veel foto's en tekeningen, ook die nooit eerder zijn gepubliceerd.