Bronzen penning voor Nel Eelman

Nel Eelman uit Den Burg heeft woensdag bij haar afscheid als Statenlid de bronzen penning van de provincie Noord-Holland gekregen.

In totaal namen 33 van de 55 Statenleden afscheid. Negen van hen kregen een bronzen penning, omdat ze acht jaar of langer Statenlid zijn geweest. Eelman is, verdeeld over drie periodes, twaalf jaar lid geweest van Provinciale Staten voor het CDA. Commissaris van de koning Johan Remkes omschreef haar als een ambassadeur van Texel. Ook werd opgemerkt dat er in de Staten altijd geluisterd werd als Eelman het woord voerde. Gisteren (donderdag) zijn de nieuwe leden van Provinciale Staten geïnstalleerd. Voor het eerst sinds 1991 zit er nu geen Texelaar meer in de Staten. Volgens Remkes kunnen nieuwe Statenleden echter altijd een beroep op Eelman als het gaat om kennis van Texel. Eelman liet zelf eerder ook al weten haar netwerk in Haarlem niet zomaar los te gaan laten.


Raadsvergadering

Er is voorafgaand aan de commissievergadering van dinsdag een extra raadsvergadering die begint om 19.30 uur. Tijdens deze extra vergadering - die is aangevraagd door Texels Belang - wordt de situatie omtrent wethouder Frank Kingma besproken.

Hij kwam onlangs in het nieuws, nadat de kantonrechter had geoordeeld dat hij geld moet terugbetalen. Dat speelde rond de huisjes van Hotel Prins Hendrik waar Kingma beheerder was.Texels Belang bracht de kwestie ook al ter sprake tijdens de gemeenteraadsvergadering van 20 maart. De andere partijen vonden dat de rechtszaak los staat van het werk van Kingma als wethouder van financiën en dat het onderwerp niet in de raadsvergadering thuis hoorde. 'Texels Belang wil gebruik maken van de mogelijkheid zoals geboden in artikel 17 lid 2 van de Gemeentewet om de voorzitter van de raad te verzoeken een extra raadsvergadering uit te schrijven op 31 maart 2015, om 19:30 in de raadszaal van de gemeente Texel', meldt de gemeente. Voor een extra raadsvergadering moet een vijfde van het aantal raadsleden hier schriftelijk om verzoeken. Met drie van de vijftien zetels voldoet Texels Belang aan deze eis. De commissievergadering begin na afhandeling van de raadsvergadering.