Contacten leggen op de Horeca- en Recreatiebeurs.
Contacten leggen op de Horeca- en Recreatiebeurs. Foto: Jeroen van Hattum

Met wijnglas spijkers in hout slaan op 21ste Horecabeurs

Wijnglazenverkoper Ben Bouhof heeft een leuke dag op de Horeca- en Recreatiebeurs in sporthal Ons Genoegen in Den Burg. Hij staat dinsdag de hele middag met de zijkant van wijnglazen spijkers in een lat hout te slaan om aan te tonen hoe stevig het glas is. De dag is even wat minder leuk als de verslaggever met een onverhoedse beweging pardoes toch een wijnglas stuk slaat op een spijker, maar het glas is volgens Bouhof nou ook weer niet 100 procent onbreekbaar. 'Het is vooral krasvast en steviger dan gebruikelijk', vertelt de verkoper terwijl hij meteen met een volgend glas een nieuwe spijker in het hout slaat. Het glas blijft nu gewoon heel.

Het is een leuke onderbreking van de dag en de beurs die voor de 21ste keer wordt gehouden. Met 598 bezoekers kent de beurs een beduidend rustiger verloop dan voorgaande jaren. Een oorzaak is niet moeilijk te vinden. De groothandels van Hanos en De Kweker zijn afwezig en in het verlengde daarvan ontbreekt ook de Texelse Bierbrouwerij. Dat betekent geen plekken in de zaal waar bier wordt getapt en dat zijn de plekken waar anders altijd veel bezoekers op af komen om met elkaar bij te kletsen. Volgens organisator Nico Erwich was Hanos afwezig in verband met de viering van het 40-jarig jubileum en De Kweker had ervoor gekozen in april elders op het eiland een presentatie te geven. Erwich wil in overleg met beide bedrijven om te bezien of het volgend jaar toch anders kan.

Hoewel rustig worden er links en rechts op de beurs toch de nodige contacten gelegd. Erik van der Horst van KUSzzz uit Heerlen, een bedrijf dat outdoor kussens op maat maakt voor de horeca, is niet ontevreden. Hij staat voor het eerst op de beurs en ziet het als een mooie gelegenheid het bedrijf op Texel te presenteren. 'Ik heb al verschillende mensen gesproken.' Andere nieuwe deelnemer is het Meubelpalet uit Assen, een leercentrum voor mensen met een beperking waar terrasschermen worden gemaakt. Tonnie Barelds van het leercentrum is eveneens tevreden over de deelname aan de beurs. Hij had het makkelijk met de opbouw van zijn stand. 'Je bouwt bij ons inderdaad vanzelf een stand op door je schermen neer te zetten.'

Een meermalen gezien verschijnsel is dat deelnemers met elkaar een stand delen. Zo staat Bakker Timmer samen met de leverancier van koffie in één stand om samen koffie en nieuwe brood van haver te presenteren. Smakelijk&Meer van Martin en Karina Zeeman is met liefst elf leveranciers in één stand verzameld. Alle producten staan uitgestald op pallets. Zeeman helpt de collegae in de stand door ze zo nu en dan op bezoekers te attenderen waarmee ze goed een praatje over hun producten kunnen aanknopen.

De viering van 600 jaar stadsrechten gaat evenmin aan de beurs voorbij. Mary Smidt-Witte en haar dochter Esperanza laten bezoekers proeven van de nieuwe Texelse Duit, de rumpunch die slijterij Smidt-Witte speciaal voor het jubileumjaar heeft gemaakt. De rustige momenten op de beurs brengen sommige standhouders ook op creatieve ideeën: zo werpt Rinie de Kruif van de stand van TCA bij meerdere mensen het balletje op om binnen een half uur zoveel mogelijk producten uit andere stands te verzamelen.