OSG in Den Burg: zelfstandige school onder bestuur van Scholen aan Zee.
OSG in Den Burg: zelfstandige school onder bestuur van Scholen aan Zee. Foto: Jeroen van Hattum

Lessen volgen in Den Helder is een optie

Het is één van de gevoelige onderwerp als het om een verder samengaan tussen Scholen aan Zee in Den Helder en de OSG in Den Burg gaat. Moeten Texelse leerlingen straks ook lessen gaan volgen aan de overkant?

Het antwoord is ja en nee. Aan de ene kant is het volgens burgemeester Francine Giskes de bedoeling de leerlingen van de OSG zoveel mogelijk op Texel les te laten volgen. Volgens een rapport dat interim-rector Chris van Meurs schreef, zijn er aan de andere kant echter ook situaties waarbij het tot uitwisseling van leerlingen tussen Texel en Den Helder kan komen. Genoemd wordt het VMBO en de mogelijkheid het aanbod aan beroepsonderwijs ruimer te maken dan die nu is. Texel is volgens Van Meurs de thuisbasis, maar voor sommige praktijkmodules moeten leerlingen naar Den Helder. Andere optie is dat docenten uit Den Helder voor die lessen periodiek naar Texel komen of dat leerlingen uit Den Helder naar Texel komen om bij de OSG bepaalde praktijkmodules te volgen. Op het moment is het aanbod aan beroepsonderwijs op het eiland niet groot. Sinds de komst van het zogeheten intersectorale programma volgen VMBO-leerlingen in de bovenbouw niet meer één beroepsrichting als consumptief, metaal, zorg of handel, maar krijgen ze van alles een beetje. Voor zogeheten 'kleine vakken' die ernstig onder druk staan als gevolg van de beperkte schaal van de OSG wordt in het rapport van Van Meurs eveneens de optie genoemd dat leerlingen die vakken periodiek in Den Helder volgen of dat die vakken periodiek op Texel worden aangeboden. Dan gaat het om vakken waar niet veel belangstelling voor is. Op die manier kan volgens Van Meurs in de toekomst het VWO op Texel aangeboden blijven worden. De komende jaren krijgt de OSG met een forse krimp te maken en het VWO is de kleinste afdeling op school. 'Binnen de context van een groter bestuur is het mogelijk VWO te blijven aanbieden op Texel in combinatie met de omgang met de kleine vakken.' De OSG telt nu iets meer dan negenhonderd leerlingen en volgens de prognoses zijn dat er 650 over zes jaar. De bestuurlijke fusie kan er ook toe leiden dat docenten van Scholen aan Zee en de OSG gaan pendelen om zowel in Den Helder als op Texel les te geven. De fusie biedt volgens het rapport van Van Meurs eveneens mogelijkheden voor docenten als die als gevolg van de krimp op de OSG boventallig worden. 'Zij hebben aanzienlijk betere perspectieven wanneer zij een bestuursaanstelling hebben bij de grotere stichting. Bij vacatures hebben zij voorrang.' Scholen aan Zee bestaat uit drie locaties in Den Helder (Beroepsonderwijs aan Zee, Mavo aan Zee en Lyceum aan Zee) en een vestiging in Juliandorp. De school telt bijna drieduizend leerlingen. Bedoeling is dat De Peyler in Den Helder er op een gegeven moment ook bij komt.

Bedoeling is dat de OSG komend schooljaar (vanaf oktober 2015) een nieuwe schoolleiding kent. Van Meurs is slechts voor één schooljaar aangesteld als interim-rector. Daarvoor wordt een profielschets voor de nieuwe rector opgesteld. Volgens een voorstel dat op 1 april door de politieke partijen wordt besproken stelt het College van Bestuur van Scholen aan Zee de schets op in overleg met burgemeester en wethouders. De nieuwe rector wordt volgens het voorstel voorafgaand aan de benoeming eerst aan het college voorgesteld. Bedoeling is dat er naast een nieuwe rector vooralsnog ook een conrector op de OSG blijft.