Wieb van den Berg draagt de voorzittershamer over aan Rutger Zoetelief.
Wieb van den Berg draagt de voorzittershamer over aan Rutger Zoetelief. Foto: IJsclub Oost

Wisseling van de wacht bij ijsclub

Bestuurslid, penningmeester, secretaris en voorzitter. Op het eerste gezicht een normaal rijtje bestuursfuncties die Wieb van den Berg bij IJsclub Oost vervulde, alleen het tijdsbestek is toch wat bijzonder.

Liefst vijftig jaar lang zat Van den Berg in het bestuur van de ijsclub. Donderdag nam hij tijdens de jaarlijkse ledenvergadering afscheid en droeg hij de voorzittershamer over aan Rutger Zoetelief, de nieuwe voorzitter van IJsclub Oost. Ze lieten Van den Berg donderdagavond niet zomaar gaan. Burgemeester Francine Giskes - zelf ook lid van de ijsclub - was aanwezig om Van den Berg te bedanken voor zijn inzet. Zij had als cadeau een gesigneerd exemplaar van Planet Texel meegenomen. Albert Hoven keerde speciaal voor de gelegenheid even terug als vertegenwoordiger van de Texelse Sportraad om Van den Berg eveneens te bedanken voor alle werkzaamheden. Hoven trad ook op namens de dorpscommissie van Oosterend. 'Wieb bleef altijd de rust zelve', aldus Hoven. 'Sportend Texel kon altijd een beroep op hem doen.'

Jaap Kiewiet (oud-secretaris) vertelde hoe hij al als 10-jarig jongetje de bijzondere inzet van Wieb zag. Hij deed ook nog eens uit de doeken hoeveel doorzettingsvermogen het kostte om uiteindelijk De Hopkes als ijsbaan te mogen gebruiken.