Hielke van Breukelen tijdens de finale van het Solistenfestival.
Hielke van Breukelen tijdens de finale van het Solistenfestival. Foto: Jeroen van Hattum

Leuk Solistenfestival

'Blij dat ik niet in de jury zit', was vrijdagavond een meermalen gehoorde uitspraak tijdens de finale van het Solistenfestival van Artex. Het werd niet zomaar gezegd; er waren vele goede optredens in Klif 12 die een kans maakten te gaan winnen.

Twaalf kandidaten stonden er op het programma. Dat leek een lange avond te worden, maar het werd toch vooral een plezierige avond. De deelnemers hadden de nodige kwaliteiten en talenten in huis, waardoor het muzikaal een gevarieerde en aangename avond werd. De jury, bestaand uit het Menno Smit, Jeroen Lely, Dyo Wassink en Jenneke Gerritsen, had er inderdaad een stevige dobber aan om een keuze te maken. Aan de hand van leeftijden, het aantal jaren les en moeilijkheidsgraden van de muziek werd uiteindelijk een keuze gemaakt.

Winnaar werd Hielke van Breukelen die twee stukken van Micheelsen en Tholey op het kerkorgel in het orgelatelier aan de Witteweg speelde. Het gehele publiek (de zaal zat nagenoeg vol) verkaste daarvoor even van Klif 12 naar het atelier. De jury vond het knap hoe Van Breukelen bij een van de nummers meerdere melodielijnen door elkaar speelde. Hij was zelf blij met de overwinning, bij het vorige Solistenfestival was hij als tweede geëindigd. Hij won onder meer de mogelijkheid om CD-opnames met Rikus Kloosterhuis te maken. De tweede plaats was voor Jorrit van Uhm die op de gitaar twee nummers van Sungha Jung en The Beatles speelde. Hij toonde zijn technische vaardigheden en speelde ook meerdere melodieën door elkaar. Derde werd Esmée Pieters die met name met een prachtig gezongen nummer van Katie Melua indruk maakte. Lars Tielemans kreeg de aanmoedingsprijs. Hij trad op met een klassieke gitaar en een elektrische gitaar waarmee hij twee totaal verschillende optredens gaf.

Het festival kende diverse bijzonderheden. Zo gaf Olaf Zegeren een solo-optreden op basgitaar, volgens de jury een unicum in het bestaan van het Solistenfestival. De basgitaar is niet bepaald een solo-instrumentm waardoor Zegeren geen ruim aanbod aan nummers voor een solo-optreden had, maar hij was erin geslaagd drie nummers te vinden. Naast zijn eigen optreden was Zegeren - net als Van Uhm - ook meermalen op het podium te vinden om andere deelnemers muzikaal te begeleiden. Jasper Slegh (bugel) presteerde het om met dertien medespelers van KTF op het podium van Klif 12 te verschijnen. Zij begeleidden hem bij het spelen van een werk van Ennio Morricone. Volgens de jury had hij het lef om solo boven de rest uit te spelen.

Josephine Hercules werd geprezen voor de mooie manier waarop zij piano speelde en de rust die zij achter de piano uitstraalde. Pieter van den Broeck (viool) maakte zich er volgens de jury niet makkelijk vanaf door met een 'ontzettend moeilijk stuk' ten tonele te verschijnen. Felix Marseille (zang) kreeg lof voor zijn 'warme diepe stem' en de jury zag bij hem mogelijkheden zijn stem verder te ontwikkelen. Jelle van Breukelen (cello) had een zuiver optreden met een indrukwekkend slot. Hij werd op de piano begeleid door zijn vader Siebold van Breukelen.

Lobke Folkerts kreeg een pluim voor de beleving waarmee ze 'Mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij zong. Lobke speelde eveneens saxofoon en had zelf wat bedacht als extra in het nummer. Shanice Smith speelde een nummer van Ludovico Eindaudi op de piano en ook bij haar zag de jury kansen zich verder te ontwikkelen. Shanice liet weten keybord te spelen in een band, maar de piano vond ze eveneens leuk om achter de zitten. De avond werd gepresenteerd door Colet Nierop, docent harp bij Artex, en dat ging op een ongedwongen en vlotte wijze.