Gemeente gaat boekje te buiten

De gemeente is zijn boekje te buiten gegaan door eetcafé De Rog in De Cocksdorp te verplichten het terras met circa een meter in te korten.

Dat heeft de kortgedingrechter in Alkmaar bepaald in een door De Rog aangespannen procedure. De gemeente greep de herinrichting van de Kikkertstraat vorig jaar aan om het eetcafé te verbieden het terras nog langer uit te stallen op een strook gemeentegrond die voor de zaak ligt en tot dan toe altijd werd gebruikt. De Rog vreesde door de maatregel ernstig omzetverlies. Het eetcafé kan normaal gesproken drie rijen tafels kwijt op het terras maar bij inkorten zou tenminste een rij geschrapt moeten worden.

Voor de rechter bleek dat het eetcafé al meer dan twintig jaar lang precariobelasting betaalt voor het gebruik van het strookje gemeentegrond. Daarnaast verleende de gemeente in het verleden bouwvergunningen voor twee terraswanden. Een ervan werkte de gemeente bij het werk aan de Kikkertstraat zelf al tegen de vlakte, van de ander eiste de gemeente dat De Rog die ongeveer een meter zou inkorten, zodat het terras ook visueel zou eindigen bij de formele erfgrens.

Maar dat laatste hoeft niet en de gesloopte terrasmuur moet de gemeente op eigen kosten voor eind maart zelf weer herstellen, aldus de rechter, die van mening is dat de gemeente nooit op deze manier had mogen optreden tegen het eetcafé. Door het onafgebroken en langdurige gebruik van het strookje gemeentegrond (meer dan twintig jaar) kan De Rog er mogelijk zelfs aanspraak op maken. Een nog te voeren bodemprocedure moet hierover definitieve duidelijkheid verschaffen.


Voorjaarsbazaar

in verpleeghuis

In verpleeghuis Hollewal wordt woensdag 1 april een voorjaarsbazaar gehouden.

De opbrengst is met name bestemd voor de middag- en avondoptredens voor de bewoners. Er is gebakken en gerookte vis, koffie/thee/fris en zelfgebakken taart/koek. Ook draait het Rad van Fortuin. De Texelse middenstand heeft prijzen beschikbaar gesteld. Er is een rommelmarkt met onder meer schilderijen van bewoners, de naam van een pop en de prijs van een boodschappenmand kan worden geraden. In de groenkraam kan een bloemstukje voor thuis worden gekocht. De bazaar is van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur.