Bas ten Have, Iris van der Burgh, Cor van Heerwaarden en Hendrik-Jan Trooster.
Bas ten Have, Iris van der Burgh, Cor van Heerwaarden en Hendrik-Jan Trooster. Foto: Job Schepers

Iedereen mag meebeslissen bij Klif

'Texel en Den Hoorn zonder theaterrestaurant Klif 12, dat kan en mag niet, was het eerste wat in ons opkwam toen in september in de Texelse Courant stond dat Cor van Heerwaarden stopt met Klif 12'

Met die gedachte gingen Hendrik-Jan Trooster en Iris van der Burgh het gesprek aan met Van Heerwaarden en zo krijgt Klif 12 een nieuwe toekomst. Niet als particuliere onderneming, maar als Stichting KlifCrowd. 'Klif 12 mag niet verdwijnen, maar we begrepen al snel dat we dit niet alleen kunnen. Daarom hebben we een manier bedacht waarbij we zoveel mogelijk Texelaars en betrokken overkanters met een warm hart voor Klif 12 actief willen betrekken. Sterker nog, dat dat een flinke actieve groep mensen wordt die gezamenlijk eigenaarschap krijgen over het geheel. En die groep bestaat natuurlijk voor een deel al als je kijkt naar wat er allemaal voor moois gebeurt in Den Hoorn op cultureel gebied zoals Broadway, Jazz on te Waves, het Amsterdams Kleinkunst Festival en Klifhanger. En zo is het idee geboren om Stichting KlifCrowd op te richten die het mogelijk moet gaan maken om al dat culturele moois voor Texel op lange termijn te gaan bewaren en duurzaam uit te bouwen', vertelt Iris.

In het concept gaan Hendrik-Jan en Iris de regie voeren, maar niet de dienst uitmaken. 'Dat is het mooie. Iedereen in de KlifCrowd mag met input komen. We willen cultuur aanbieden in de breedste zin van het woord en voor elke doelgroep. Iedereen die mee wil denken kan zich aansluiten', legt Hendrik-Jan uit. Iris vult aan: 'Onze droom is dat Stichting KlifCrowd over een paar jaar eigenaar is van Klif 12 en bestaat uit een bruisende groep betrokken Texelaars en overkanters die samen dit 'culturele erfgoed' van Texel dragen, realiseren en uitbouwen. Eigenlijk bouwen we door op de initiatieven en activiteiten die al bestaan. Om te voorkomen dat elke paar jaar het voortbestaan van Klif 12 onzeker is, hebben we er voor gekozen het geheel in een stichting onder te brengen. Geen particuliere eigenaar die het alleen voor het zeggen heeft, maar een gekozen bestuur. En de winst niet uitkeren, maar deze -na aftrek van kosten- gebruiken voor het bekostigen van de culinaire, culturele en maatschappelijke programmering.' De manier van coöperatief samenwerken is volgens het duo ook al een succesformule gebleken bij TESO en zij hopen een nieuwe succesvolle Texelse coöperatie te ontwikkelen.

Cor van Heerwaarden luistert en laat het verhaal vooral aan de initiatiefnemers van de stichting. Toch moet het afscheid voor hem allemaal nu wel erg definitief worden. 'Ik ben klaar. Ik had mijn plafond bereikt en met name het horecagedeelte wordt te zwaar voor mij. Nu ik hier mee stop, heb ik weer energie om mij bezig te houden met culturele activiteiten.' Cor zal op de achtergrond een adviserende rol blijven spelen. 'Ongevraagd, maar heel welkom advies', lacht Iris, 'maar even zonder dollen. We gaan zeker gebruik maken van Cor zijn netwerk en zijn kennis. Het zou dom zijn om dat niet te doen.'

Naast de kennis van Cor, neemt het stel zelf ook een berg aan culturele ervaring met zich mee. Hendrik-Jan was directeur van Artex van 1991 tot 1999 en is daarna naar Amsterdam vertrokken om zijn werk voort te zetten bij de Amsterdamse Muziekschool. Intussen is hij al meer dan tien jaar zelfstandig ondernemer op een breed gebied van cultuur, maatschappij en onderwijs. Hij heeft inmiddels achttien jaar samen met Iris een weekendrelatie en heeft zo het contact met Texel onderhouden. Iris woont sinds 1995 op Texel, heeft een theaterachtergrond en vanuit haar eigen bedrijf jarenlang trainingen op Texel gegeven op het gebied van sociale vaardigheden en is als docent verbonden geweest aan de OSG. Sinds 2011 reist zij dagelijks met de boot van 7 uur naar Schagen op en neer waar zij deel uitmaakt van de schoolleiding van het Voortgezet Speciaal Onderwijs Hendrik Mol.

'We hebben ons de afgelopen jaren vaak afgevraagd waar we 'later' als onze kinderen groot zouden zijn -we hebben er allebei twee- samen wilden gaan wonen. Dat zou dan Amsterdam óf Texel moeten worden, alles daar tussen in was eigenlijk geen optie. De keuze was uiteindelijk niet zo moeilijk. Dat is Texel geworden', vertelt Iris. Afgelopen week kwam er een einde aan de weekendrelatie met het tekenen van het koopcontract van hun nieuwe huis in Den Burg. 'Voorlopig nemen we de regie over Klif 12 op ons in onze vrije tijd. Als de exploitatie van het geheel goed gaat lopen, willen we er allebei een klein stukje van onze tijd in gaan terug verdienen. Maar dat is van latere zorg. Voorlopig hebben we door de week onze banen en werken we in het weekend aan Klif 12. Hendrik-Jan zal voorlopig nog in Amsterdam blijven werken en ook deels wonen, maar wil langzaam de balans weer naar Texel door laten slaan. Dit nieuwe initiatief is daar een mooi begin van', vervolgt Iris. Maar hoe run je een zaak als Klif 12 wanneer je er alleen maar in het weekend bent? 'Wees niet bang, we zijn iedere dag open. We zijn nou op zoek naar een gastheer of -vrouw die zo snel mogelijk kan beginnen. Dat moet iemand zijn met affiniteit voor het concept en moet in staat zijn om zelfstandig te functioneren. Daarnaast moet hij of zij natuurlijk kennis hebben van de horeca en een stukje pr. Wij hopen dat mensen die dit artikel lezen enthousiast worden en zich bij ons melden', legt Hendrik-Jan uit.

Voordat de stichting aan de slag gaat, moet er nog wel één en ander gebeuren. Zo wordt het theaterrestaurant stevig onder handen genomen. 'Één en ander is gedateerd en het terras kan wel een opknapbeurt gebruiken. Bij alles zullen we de warme sfeer van Klif behouden en ook dit gaan we niet alleen beslissen. Mensen die zich aansluiten bij de KlifCrowd mogen ook hierbij meebeslissen. In augustus of september wordt middels een openings-event het officiële startsein gegeven voor de KlifCrowd en Klif 12.

'Winst niet uitkeren, maar gebruiken voor het bekostigen van de programmering'

'Dit betekent zeker niet dat we tot die tijd stil zitten. Vanaf het paasweekend werken we aan het opbouwen van de KlifCrowd en openen we dagelijks de deuren van Klif 12; in eerste plaats in de ochtend en vroege middag met een kleine en kwalitatief goede lunchkaart. We gaan de periode tot september 'gewoon' door met de culturele programmering in nauwe samenwerking met Cor. En tegelijkertijd brengen we een aantal verbeteringen aan om Klif 12 een jasje passend bij 2015 aan te meten. De afgelopen periode hebben we al veel gesprekken gevoerd met Texelaars wat al de eerste mooie en inspirerende ideeën heeft opgeleverd. De periode tot september wordt een aantal van de nieuwe ideeën uitgetest. Uiteindelijk willen we dat de KlifCrowd een maximale stem krijgt in een inspirerend en eigentijds veelzijdig concept', stelt Hendrik-Jan.

Een gastheer of gastvrouw wordt nog gezocht, twee jonge krachten staan al te popelen om te beginnen. Omar Zijm (28) is als nieuwe kok aangenomen en "oudgediende" Joost Graaf (21) gaat in eerste instantie in het weekend in de bediening en zal de techniek van het theater voor zijn rekening nemen. 'Ik vind het geweldig dat ze die jonge krachten een kans geven. Joost is hier op zijn vijftiende begonnen. Niet als afwasser, daar vond ik hem niet het type voor. Hij is direct begonnen in de bediening. Hij wilde een kijkje krijgen in de theaterwereld en dat kan niet vanuit de afwaskeuken. Inmiddels doet hij een opleiding in de audiovisuele techniek. Het is prachtig dat hij aan Klif verbonden blijft', vertelt Cor. 'En Omar kan zo goed koken. Hij heeft gisteren hier al gestaan. Hij heeft enorm veel energie. We zien echt uit naar de samenwerking', vervolgt Iris.

Qua programmering is alles mogelijk op het gebied van cultuur. 'Klif 12 moet het culturele centrum van Texel blijven. Veel mensen zullen zich afvragen wat er straks zoals op het programma zal staan in het theater. In de eerste plaats willen we dat de kleinkunsttraditie die door de jaren zorgvuldig is opgebouwd wordt voortgezet. Traditioneel zal de komende maanden elke zaterdagavond iets op het programma staan. Hoe dat vanaf september door zal lopen gaan we dus tijdens de zomermaanden uitdokteren. We willen zelf graag breder gaan programmeren waarbij we altijd op zoek gaan naar de totaalbeleving. Bijvoorbeeld een tango avond met een tapasmenu. Of een avond rond een spraakmakende Texelaar waarbij we samen met die persoon de avond op cultureel en culinair vlak samenstellen. Dat kan bijvoorbeeld ook een avond gewijd aan een bekende Texelaar zijn. Laten we Cor als voorbeeld nemen. Een avond met zijn favoriete theater of muziek en met zijn favoriete eten. Het is maar één van de ideeën. Daarnaast lijkt het ons leuk om gastkoks uit te nodigen rond een bepaald thema. We hopen op veel ideeën vanuit de KlifCrowd zodat het programma breed wordt gedragen. Dat is namelijk nodig om het geheel haalbaar te maken', stelt Hendrik-Jan.

Iris vult aan: 'Het hele concept valt of staat uiteindelijk bij de actieve betrokkenheid van een heleboel Texelaars en overkanters die het voortbestaan van Klif 12 op de een of andere manier willen ondersteunen. Die ondersteuning kan er op veel verschillende manieren uitzien. Over hoe precies willen we graag samen met de eerste belangstellenden van gedachten wisselen. Vanaf vandaag kan iedereen zich aanmelden voor de KlifCrowd. Binnenkort organiseren we een interactieve avond met de eerste groep die zich heeft aangemeld.' Tijdens het interview is ook Cors' man Bas ten Have aangeschoven. Zelf is hij al jaren actief in Klif 12, op het podium en in de bediening. 'Dit is een prachtig initiatief. Iedereen kan nu meedenken. Ik hoop dat ik nog een aantal keren mag optreden.' Hoewel we niet in de toekomst kunnen kijken, zijn de voortekenen goed. Iris en Hendrik-Jan zitten vol energie en de het enthousiasme spat er af. Bovendien zorgt de stichtingsvorm ervoor dat Klif 12 van het publiek wordt, aangezien iedereen die zich geroepen voelt zich aan kan melden. Het theaterrestaurant dat sinds 1988 naam heeft gemaakt op Texel en ver daar buiten lijkt voor Texel behouden te blijven. 'We kunnen niet wachten om te beginnen en zijn blij dat het nieuws nu naar buiten kan', besluiten Iris en Hendrik-Jan.

Belangstellenden voor de functie van gastheer of gastvrouw kunnen reageren via KlifCrowd@gmail.com. Aanmelden voor KlifCrowd kan via de website www.klif12.nl.

Cor van Heerwaarden en Bas ten Have samen op het podium in 2004.