Jan van Beek vertelt over de toekomst van de club.
Jan van Beek vertelt over de toekomst van de club. Foto: Adriaan Van Liere

'Er is te weinig jeugd'

Over enkele jaren is een samenwerking tussen SV De Koog, SV Oosterend en/of ZDH waarschijnlijk noodzakelijk om het verdwijnen van een of meerdere clubs in de buitendorpen te voorkomen. Dat denkt Jan van Beek. Volgens de Koger is het hebben van weinig jeugdteams de grootste zorg. 'We hebben momenteel een paar jeugdteams bij De Koog. Op het moment dat de spelers oud genoeg zijn om door te groeien naar de D-pupillen moeten ze helaas weg. Wij hebben daar gewoon te weinig spelers voor, want om een D-team op de been te kunnen brengen heb je ruim 15 spelers nodig en dat aantal hebben we niet', vertelt Jan. De Koog moet op den duur noodgedwongen afscheid nemen van de jeugd die elf jaar of ouder is. 'Tussen de E-pupillen en A-junioren zit een groot gat en dat maakt het voor ons lastig. Je raakt op deze manier leden kwijt. De meesten gaan naar een andere vereniging of gaan zelfs van voetbal af.' SV De Koog is met man en macht bezig meer jeugdteams te krijgen. Zo heeft de voetbalclub jeugdige leden flyers laten rondbrengen om meer spelertjes bij de vereniging te krijgen. Dat er nu weinig jeugd aan sport doet, komt volgens Jan mede door de tijd waarin we leven. 'Vroeger, maar dan praat je over een jaar of dertig geleden, waren we altijd buiten. Tegenwoordig zitten veel meer kinderen binnen. Ze kijken naar de televisie of spelen op een computer. Vaak bellen zij ook trainingen af, omdat ze geen zin hebben en het liefst willen gamen', benadrukt hij. De Koog heeft door een lichte daling nu 110 à 120 leden, inclusief zaalvoetbal. Door de afname van jeugdteams kunnen in de toekomst geen spelers meer doorstromen naar het eerste elftal. De Texelaar is al vijftig jaar betrokken bij de club en begon op zijn vijftiende als voetballer. 'Ik had eerder geen tijd om op voetballen te gaan. Ik ben eigenlijk door mijn klasgenoten op voetbal gegaan, want je speelde samen in de schoolpauzes veel voetbal. Op een gegeven moment vroegen ze mij of ik bij De Koog wilde voetballen.' De Texelaar zit al vanaf zijn negentiende in het bestuur van De Koog. 'Ik ben begonnen in de jeugdcommissie en heb mij drie jaar later aangemeld als secretaris en dat ben ik nu nog steeds.' Over de toekomst valt volgens de Texelaar weinig te zeggen. 'Je hebt het zelf niet in de hand, maar we hopen dat De Koog nog lang zal blijven bestaan.'


Overwinning Tevoko

In een duel waar de wedstrijdspanning de boventoon voerde pakten de dames van Tevoko de winst op concurrent Croonenburg. De 2-3 overwinning leverde slechts 1 punt meer op.

In een luidruchtige zaal gingen de dames niet sterk van start en op het eind van de set was de stand 25-21 voor Croonenburg. Met wat aanpassingen binnen het team van Tevoko gingen de Texelse dames meteen vol van start. Waar er in de eerste set nog wat foutjes werden gemaakt, speelde Tevoko bijna foutloos. Croonenburg kwam niet aan volleyballen toe en de set ging dan ook zeer eenvoudig met 9-25 naar Tevoko. In de derde kwam de wedstrijdspanning om de hoek kijken. Een ruime voorsprong 17-23 werd weggegeven door eigen fouten. Croonenburg pakte met slim spel de punten en zo ook de set met 27-25. Na een zeg in de vierde set (19-25) moest een vijfde set beslissing brengen. Deze wist Tevoko met 15-13 te winnen. Door de overwinning blijft Tevoko tiende.