Nieuw minimabeleid voor Texel

Het college wil de inkomensgrens in het nieuwe minimabeleid verhogen, zodat meer Texelaars voor het beleid in aanmerking kunnen komen.

Op het moment geldt een grens van 110 procent van de geldende bijstandsnorm. Dat is een landelijk vastgestelde grens die sinds dit jaar weer vrij als gevolg van de veranderingen in de zorg. Het college wil de grens, net zoals die vroeger was, verhogen naar 120 procent. 'In dat geval kunnen er 910 huishoudens op Texel voor het nieuwe minimabeleid in aanmerking komen', aldus wethouder Hennie Huisman. 'Bij een grens van 110 procent hebben we het over 680 huishoudens.'

De bijstandsnorm is een norm met verschillende cijfers. Bij mensen die gehuwd zijn of samenwonen (vanaf 21 jaar) is de norm 100 procent van het minimumloon (gezamenlijk). Het minimumloon bedraagt dit jaar €1.501,80 bij een volle werkweek van veertig uur. Voor een alleenstaande is de bijstandsnorm 70 procent van het minimuminkomen en bij alleenstaande ouders ook 70 procent plus een extra kindgebonden budget.

Het college wil het nieuwe minimabeleid laten bestaan uit inkomensondersteuning in de vorm van bijzondere bijstand, een collectieve ziektekostenverzekering en mensen kunnen een beroep doen op de gemeente voor sociale, culturele en educatieve activiteiten. Een volwassene kan daarvoor, als het nieuwe beleid door de raad wordt vastgesteld, per jaar maximaal €150,- aanvragen. Voor kinderen wordt een maximum bedrag van €300,- per jaar genoemd. Voor kinderen komt er ook een computerregeling zodat ze een laptop mee naar school kunnen nemen en ouders kunnen een vergoeding krijgen voor zwemles, zodat kinderen hun A- en B-diploma kunnen halen. Dat laatste komt volgens Huisman nog voort uit wensen van de raad nadat het schoolzwemmen een paar jaar geleden was afgeschaft. De kinderregeling in het nieuwe minimabeleid is daarmee uitgebreider dan eerst.

Volgens de wethouder is de blik er binnen het minimabeleid vooral op gericht dat minima hun eigen situatie verbeteren en om mensen aan het werk te houden. 'Dat is nog altijd het beste middel tegen armoede en een goed middel om mee te blijven doen in de samenleving,' Preventie, voorlichting en de inzet van het Sociaal Team Texel dat uit de veranderingen in de zorg (het sociaal domein) is voortgekomen moeten ertoe bijdragen dat mensen aan het werk blijven. De gemeente heeft een paar ton van het rijk gehad om het minimabeleid te kunnen uitvoeren.

Het nieuwe beleid wordt eind deze maand besproken door de politieke partijen in een commissievergadering.