Bijeenkomst van de dagbesteding in De Mengel aan de Kogerstraat in Den Burg.
Bijeenkomst van de dagbesteding in De Mengel aan de Kogerstraat in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

'Ik zit niet stil hier, ik ben altijd wel bezig'

De was vouwen, schilderijen maken, boodschappen doen of een spelletje Memory spelen. Het zijn zo wat activiteiten in dagbesteding De Mengel van De Waerden aan de Kogerstraat in Den Burg.

De dagbesteding zit naast de Texelhoeve en bestaat sinds 2010 toen het herbouwde complex werd heropend. De Texelhoeve werd toen gecombineerd met woningen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. De Mengel, bereikbaar via het terras van de Texelhoeve, is niet het meest opvallende deel van het complex en daar hopen ze bij De Waerden toch wat verandering in aan te brengen. De locatie is morgen (zaterdag) prominent geopend tijdens de landelijke Dag van de Zorg. Van 11.00 tot 15.00 uur kunnen belangstellenden er een kijkje nemen.

De Mengel bestaat uit een grote gemeenschappelijke ruimte met een keuken. In het midden een tafel voor de dagbesteding. 'Op maandag, dinsdag en donderdag komen we hier van tien tot half drie bij elkaar', vertellen begeleider Edda Bakker en Bianca Biesmans, teamleider van alle locaties van De Waerden op Texel. De leeftijd van de mensen varieert van veertig tot circa zeventig jaar. De groep bestaat over het algemeen uit acht mensen met een indicatie voor dagbesteding. De groep doet in De Mengel op diverse manieren nuttige zaken. 'Ik zorg ervoor dat de afwasmachine wordt leeg geruimd en dat de was wordt gevouwen', vertelt Jan van der Schans. Als hij daarmee klaar is, worden vaak de aardappels geschild voor de maaltijden die 's avonds in De Mengel worden geserveerd. 'Ik zit niet stil hier, ik ben altijd wel bezig.'

Er worden eveneens boodschappen gedaan voor de avond. Er wordt in De Mengel elke avond gezamenlijk gegeten door mensen met een verstandelijke beperking. Piet Schaatsenberg, één van de andere deelnemers, vertelt trots over de punnikwerken die hij tijdens de dagbesteding maakt. Marjan Michel en Nanda Jongejan zijn de mensen achter de diverse schilderijen die worden vervaardigd. Jongejan maakt eveneens bloemdecoraties. 'En we maken hier ook nog placemats', vertelt Edda Bakker. De werken worden allemaal ter plekke verkocht. Een deel hangt voor het raam, de rest staat binnen. Bakker: 'Het is echt een dagbesteding. De dingen die hier gemaakt worden, hoeven niet op een bepaald moment af te zijn.' Zo is er ook ruimte voor het spelen van spelletjes. Van der Schans, Jongejan en Gradus Palmans spelen vaak graag een potje Memory met elkaar.

Tijdens de Dag van de Zorg kunnen belangstellenden morgen op zes plekken van De Waerden op Texel terecht. Dat zijn de Texelse Rede aan de Haffelderweg (het gebouw dat De Waerden deelt met Noorderhaven), woningen van De Waerden aan de Zes 2, Wilhelminalaan 110g en Burgerhoutstraat 11a, De Mengel en het kantoor van De Waerden aan de Kogerstraat 24. Bezoekers krijgen rondleidingen en ze kunnen vragen stellen aan bewoners en deelnemers van de verschillende locaties. Dirk Grit, bewoner van het gezinsvervangend huis aan De Zes, is één van de clienten die zijn woning openstelt. Mensen mogen volgens hem komen kijken hoe hij woont. Bakker en Biesmans hopen dat de Dag van de Zorg ook nog mensen interesseert om vrijwilliger te worden. '