De leerlingen bij het begin van de schoonmaakactie, rechts wethouder Kingma.
De leerlingen bij het begin van de schoonmaakactie, rechts wethouder Kingma. Foto: Job Schepers

Leerlingen van Lubertischool

verwijderen zwerfvuil uit duinen

'Anders zit je de hele dag in de klas en je vindt ook veel leuk dingen. Vorig jaar vonden we twee kogels (hulzen red.) op het strand', vertelt een leerling van de Lubertischool. Vrijdag trokken alle leerlingen van de Koger basisschool door het duingebied tussen paal 21 en 17 om alle zwerfvuil op te ruimen.

Na een welkomstwoord van wethouder Frank Kingma en een korte instructie hebben de leerlingen samen met Staatsbosbeheer de handen uit de mouwen gestoken. Frank Kingma gaf in zijn toespraak aan dat hij het zonde van het natuurgebied vindt dat mensen hun zwerfafval zo achterlaten en dat hij erg blij is met dit initiatief. Om een groter duingebied op te kunnen ruimen werden de kinderen door Texeltours naar verdere gebieden vervoerd. 'Daar ligt wat. Snel, hierheen met die vuilniszak', roept een leerlinge die een poepzakje heeft gesignaleerd tussen de struiken. De klasgenoot die aan komt lopen met een vuilniszak mompelt: 'Dat krijg je als er geen prullenbakken staan om de zakjes in weg te gooien natuurlijk.' De opruimactie veranderde al snel in een wedstrijd wie het meeste afval wist te vinden. Langs elkaar stoven alle kinderen tussen struiken en bomen door om maar als eerste weer een stuk afval op te rapen. Na afloop stond er voor de kinderen warme chocomel, ranja en wat lekkers klaar op het terras van Opduin. En als bedankje mogen alle kinderen een keer komen zwemmen in het zwembad van Opduin.

De natuurgebieden rond De Koog zijn sowieso flink opgeruimd dit weekend. Zaterdag namen ruim veertig vrijwilligers deel aan een opruimactie in de Slufter, georganiseerd door Staatsbosbeheer en AquaTX. In totaal is 25 kuub rommel opgeruimd, voornamelijke plastic. Staatsbosbeheer verzamelde de volle zakken met de jeep en gooide deze in een container die de gemeente had klaar gezet. De groep bestond uit zowel Texelaars als toeristen. Het weer was goed, stevig windje, maar droog.