Overschot aardappels voor Texelse boeren

Een enorm overschot aan aardappels heerst bij de Texelse boeren. Zo beschikt al één agrariër over ruim 50.000 kilo aardappelen.

'Aan de koeien voeren of op het land gooien, is echt zonde', vertelt agrariër Jan van der Haas aan RTV Noord-Holland. 'Het zijn nog hele mooie aardappels', vervolgt hij. De boeren hebben door middel van een ludiek filmpje een actie opgestart. "50.000 kilo aardappelen waar moet dat naar toe" wordt in het begin van filmpje verteld. Verder is te zien hoe de acteurs een aardappeldouche nemen, zwemmen in een zee van aardappelen en hoe er met een terreinwagen over een berg piepers gereden wordt. Het filmpje wordt afgesloten met de tekst 'U bepaalt hoeveel u betaalt'. Daarmee doelen de boeren op een leegverkoop van de aardappelen die binnenkort gehouden wordt. Naast het filmpje hebben zij ook een Facebookpagina opgericht met de naam: Pieper Mania. Via deze weg proberen de boeren van hun aardappelen af te komen.


OSG De Hogeberg krijgt schaal gezonde schoolkantine

Voor de derde keer op een rij krijgt de OSG De Hogeberg in Den Burg de Schaal voor een Gezonde Schoolkantine. Ze ontvangen deze prijs van het Voedingscentrum.

De school is al jaren bezig in de kantine een gezond en gevarieerd aanbod te bieden, zoals fruit, salades, broodjes en verse soepen. Het aanbod bestaat al jaren uit 80 à 85 procent uit de Schijf van Vijf. Scholen in Nederland zijn vanaf dit jaar verplicht een gezonde kantine te krijgen. De OSG heeft al vanaf 2010 een gezonde kantine en krijgt sinds 2013 het predicaat voor een gezonde schoolkantine. Sinds vorig jaar helpen leerlingen in het kader van een maatschappelijke stage met het gereedmaken van de producten. De afdeling Consumptief zorgt voor de verse soep van de dag en wordt er wekelijk iets extra's aangeboden. Dit kan een pastasalade zijn, een hartige quiche, maar ook wel eens een saucijzenbroodje. De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het heeft als doel een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen te krijgen. Als richtlijn voor een gezonde schoolkantine geldt een aanbod van minimaal 75 procent producten uit Schijf van Vijf en maximaal 25 procent aan extra producten.