'Trots op wat wij nu hebben'

Bestuurders van Texelse sportverenigingen doen in de Texelse Courant hun verhaal over de toekomst van hun club. Vandaag komt Martin Baptist, voorzitter van atletiekvereniging Texel, aan het woord.

Een clubhuis, dat mist onze atletiekvereniging, benadrukt Martin. Volgens de Texelaar kan het beschikken over een ontmoetingsplek leiden tot meer leden. 'Het gaat ook om de ontspanning na de inspanning.' Martin zag het ledental bij de vereniging het afgelopen jaar verminderen. 'Het was voorheen stijgende met instromingen van nieuwe leden, maar het zakt langzaam wat af. 'Ik denk dat we die stijging te danken hadden aan de 'start to run' cursussen van de laatste jaren, want we stegen naar 200 leden. Een probleem is vergrijzing en ook dat veel jongeren die van de OSG af komen het eiland verlaten om te studeren en daardoor weinig tijd hebben voor atletiek' zegt Martin. 'Maar we zien vooral een afname van de instroom van nieuwe jeugdleden.' Hij vindt het jammer dat niet meer mensen lid worden, want voor nog geen tientje per maand kun je op de atletiekbaan veilig, verantwoord en gezellig sporten.

Martin is zijn hele leven al betrokken bij de atletieksport. Hij kwam acht jaar geleden vanwege werk wonen op het eiland. 'Ik ben toen lid geworden van AV Texel omdat atletiek gewoon mijn sport is.' Sinds 2011 is hij voorzitter. Martin is erg trots op de vereniging. 'We hebben een zeer hechte groep leden en vrijwilligers die samen jaarlijks 30 wedstrijden organiseren voor alle Texelaars en toeristen. Daarnaast beschikken we sinds 2003 over een kunststof atletiekbaan. Daar zijn wij erg blij mee'.

De Texelaar denkt dat het goed is om met alle verenigingen om tafel te gaan en te praten over de toekomst van de sport op Texel. 'Een probleem waar we in toenemende mate mee te maken zullen krijgen is dat er weinig jeugd is op Texel in verhouding tot het aantal sportverenigingen. We moeten met elkaar toewerken naar nieuwe samenwerkingsverbanden. Over de toekomst van de sport in de buitendorpen is Martin niet gerust. 'Ik ben bang dat we moeten toewerken naar een centrale sportlocatie. Dat is dan erg jammer voor de buitendorpen, maar dan zal Den Burg het centrale punt zijn'. Martin denkt niet dat het zal gebeuren, maar zal het erg betreuren als de atletiekvereniging op Texel zal verdwijnen. 'Wij organiseren zoveel sportevenementen, waaronder een aantal grote zoals de Texel Halve Marathon en De Zestig van Texel. Je kan je wel op de bank vermaken met een zak chips, maar dat mensen gaan sporten is zo ontzettend belangrijk'.