Oscar Osservatore in de ene kamer en klusjesman Hendrik van Laar in de andere.
Oscar Osservatore in de ene kamer en klusjesman Hendrik van Laar in de andere. Foto: Job Schepers

Komedie in Bethel

Een handtastelijke dokter, een bekakte barones en een maffioso met een sikje. Erg origineel waren de stereotypetjes niet. Toch werd 'En... Hoe voelen we ons vandaag?' in buurthuis Bethel in Eierland goed ontvangen.

Het stuk van Rob Bodegraven had een hoog onderbroekenlolgehalte, maar dat deerde het zaterdag massaal toegestroomde publiek niet. Sommigen van de bezoekers hadden de voorstelling ook al op vrijdag bezocht en stelden dat het soepeler liep dan de eerste avond.

De soms ietwat voorspelbare grappen werden met gelach in de zaal ontvangen en niet onterecht. De acteurs van toneelvereniging Eierland speelden hun rol met verve, een paar kleine slippertjes met de tekst werden moeiteloos opgelost wat zorgde voor een klik met het publiek.

De komedie speelde zich af in een ziekenhuis dat kampt met ernstige financiële problemen. De patiënten die in het ziekenhuis liggen, worden gepamperd als hotelgasten om ze maar tevreden te houden. De ene patiënt - maffioso Oscar Osservatore (Renee Pruim) - regelt zijn 'zaken vanuit het ziekenhuis. Pruim zat goed in zijn rol en had duidelijk plezier in zijn acteerwerk. Osservatore is zo gezond als het maar kan, maar heeft geen zin het ziekenhuis te verlaten. Als dokter Simon (Peter Holman) komt heeft hij overal pijn, maar zodra hij alleen is doet hij zich tegoed aan de whisky die is binnen gesmokkeld door zijn niet al te snuggere hulpje Alfred (Bert Assink).

In de andere kamer komt gedurende het stuk barones Mathilde van Essen (Wilma Laan) te liggen. De barones heeft een abonnement op ziekenhuisopname en ligt er al voor de 24-ste keer. Ze is net zo ziek als Osservatore. De sterke kant van het stuk zit hem in de twee kamers die op één toneel zitten. In beide kamers worden gelijktijdig dezelfde dingen gezegd, maar met een totaal andere betekenis. Ook wat aan de verbeelding werd over gelaten, zorgde voor groot plezier in de zaal.

Een liefdesschouwspel tussen de dokter en zuster Debby (Fem Splinter) speelde zich achter een gordijn af. Op een gegeven moment zag je de zuster met het ondergoed op haar enkel om het bed lopen. Sommigen van de aanwezigen hadden de tranen over de wangen biggelen.

Wie houdt van luchtig toneel, waarbij niet teveel nagedacht hoeft te worden, was vrijdag en zaterdag op het juist adres. De opzet was komedie en daarin is toneelvereniging Eierland geslaagd. De regie - in handen van Lindy Hoogendijk - verliep soepel en bij alle acteurs spatte het plezier er vanaf. Van de ietwat slome klusjesman (Jos Witte) tot de krengige zuster Nienke (Joanna Beens): ze hadden zich goed voorbereid. De vereniging kan al met al terugkijken op een zeer geslaagd tweeluik.