Dirigente Betty Bakker leidt het orkest in de gymzaal van De Bijenkorf.
Dirigente Betty Bakker leidt het orkest in de gymzaal van De Bijenkorf. Foto: Jeroen van Hattum

Goed en vertrouwd

Vertrouwd en goed. Die gedachte bleef zaterdagavond hangen na het jaarlijkse winterconcert van christelijke muziekvereniging Excelsior in Oosterend. Zowel het orkest als de malletband speelden prettig in het gehoor liggende werken.

Het concert was het begin van een druk muzikaal jaar voor Excelsior. De muziekvereniging is betrokken bij de viering van 600 jaar stad, reguliere activiteiten en bij een Bevrijdingsconcert dat op 5 mei in De Burght in Den Burg wordt gegeven. Met uitvoeringen van nummers van Glenn Miller en nummers uit de musical Soldaat van Oranje gaf Excelsior zaterdagavond alvast een voorproef voor het komende jaar en die voorproef smaakte naar meer. Onder leiding van dirigente Betty Bakker werden de nummers met plezier en passie gespeeld in de vol zittende gymzaal van dorpshuis De Bijenkorf.

Het was zaterdagavond een voorstelling waarbij de muziek volledig centraal stond. Majorettes waren er - bij gebrek aan voldoende mensen - deze keer niet bij. Traditiegetrouw werd er één koraal gespeeld en dat was 'Nader mijn God tot u'. Een werk van Jacob de Haan (Pacific Dreams) onbrak evenmin op het repertoire. Hij werd door Bakker met een knipoog de huiscomponist van Excelsior genoemd. Het orkest begon met het nummer 'Arsenal' van Jan van der Roost, evenmin een onbekende voor Excelsior.

De malletband bracht veel werken die door dirigent Bert Kemper waren gearrangeerd. Dat leidde onder meer tot een gevoelige en goed herkenbare vertolking van het nummer 'Ben' van Michael Jackson. De band had ook ruimte voor een grapje: voor de uitvoering van 'Boomwhack attack' van Peter Kil namen de leden van de malletband plaats achter een balk van het turnen om vervolgens op onnavolgbare wijze met gekleurde plastic pijpen op de balk te slaan, muzikaal begeleid door Kemper. De mallet liet ook letterlijk van zich horen met een drumbattle waarbij de muzikanten het even muzikaal tegen elkaar opnamen. Kemper was verder creatief omgegaan met het lesboek van twee nieuwe leden van de malletband. Hij had een oefening omgebouwd tot een uitvoering voor de gehele band.

Hoogtepunten waren de uitvoeringen van Glenn Miller en Soldaat van Oranje na de pauze. Dat werd nog eens aangevuld met werken uit de bekende musical Mary Poppins die eveneens met furore werden gebracht. Leni Eveleens oogstte veel applaus door solo op haar bugel te spelen bij het nummer 'Concorde' van Roy Newsome. Het orkest kende in trompettisten Vera Visser en Jasper van de Sande twee gastspelers die de gelederen versterkt hadden.

Mooi ingetogen was het orkest bij de uitvoering van 'Down bij the salley gardens' van Patrick Millstone. Het orkest sloot af met het vrolijke klinkende 'Matrimony' van Gilbert o'Sullivan, waarna als extra toegift We''ll Meet Again van Vera Lynn werd gespeeld. Bakker liet daarbij haar rol als dirigente even varen om verdienstelijk mee te zingen met het orkest.