Frans Hopman en Louise van der Sluis schreven een boekje over de vuurtoren.
Frans Hopman en Louise van der Sluis schreven een boekje over de vuurtoren. Foto: Ton Zegers

Verhalen over Texelse vuurtoren

De Texelse vuurtoren is uitgegroeid tot hét symbool van Texel, zeggen journalisten Frans Hopman en Louise van der Sluis. Ze maakten er een boekje over.

In 'Verhalen over de Texelse vuurtoren' wordt de rol van de vuurtoren van vele kanten op een aardige en afwisselende manier belicht. Er zijn verhalen over de strijd die aan de komst voorafging, over de rol die de vuurtoren in de Tweede Wereldoorlog speelde en de auteurs kijken terug op de burenruzies die aan de voet van de lichtmast plaatsvonden. Ook komen Texelse jutters aan het woord over hun voortdurende kat- en muisspel met de vuurtorenwachters. Verder wordt ingegaan op de merkwaardige roze kleur die de toren de spottende bijnaam de roze fallus opleverde. Alle onderwerpen worden met vlotte pen in korte verhalen beschreven. Met ook talrijke, bijzondere foto's. Zoals die uit WOII, waarop de vuurtoren door de Duitsers in camouflagekleuren is gehuld.

Verhalen over de Texelse vuurtoren is vanaf 26 maart te koop bij de Texelse boekhandels, Ecomare, de webshop van texelnu.nl en via Bol.com. Het boekje telt ruim 60 pagina's en is fraai vormgegeven door Ralph Grabowski. De verkoopprijs is € 9,95. Het boekje maakt deel uit van een serie verhalenboekjes over Texelse onderwerpen, uitgegeven door Zilte Zaken.