Het bestuur van Stichting Samen één Texel. Vlnr: Wim Eelman, Arjen Boerhorst, Vera Graaf – van Heerwaarde, Steven Bakker en Nico Zoetelief.
Het bestuur van Stichting Samen één Texel. Vlnr: Wim Eelman, Arjen Boerhorst, Vera Graaf – van Heerwaarde, Steven Bakker en Nico Zoetelief. Foto: Gerard Timmerman

Ruimere mogelijkheid voor financiële steun

Wisseling van de wacht binnen het bestuur van Stichting Samen één Texel. De stichting ondersteunt en initieert projecten die bijdragen aan een vitale samenleving op Texel

Stichting Samen één Texel vierde vorig jaar het veertigjarig jubileum. De stichting is in 1974 opgericht door een samenvoeging van de Bakker Keijserstichting en Algemeen Weeshuis Texel. Toen het werk van beide instanties werd overgenomen door de bijstandswet is besloten het gezamenlijke vermogen onder te brengen in de Stichting Samen één Texel. Tot begin 2000 waren de activiteiten van de stichting uitsluitend gericht op het verzorgings- en verpleeghuis.

Nadat het management van beide instellingen niet meer op Texel was gehuisvest is de stichting hiervan losgekoppeld en kon zich gaan inzetten voor maatschappelijke doeleinden op Texel. Het rendement op het opgebouwde vermogen van de stichting dat via schenkingen, legaten en erfenissen van particulieren en instellingen tot stand is gekomen wordt ingezet om aan deze doelstelling te voldoen.

De stichting heeft nu meer mogelijkheden voor het verlenen van financiële steun. Om meer te kunnen betekenen heeft het bestuur vorig jaar besloten de statuten uit te breiden om daarmee ruimere mogelijkheden te hebben bij het verlenen van financiële steun. Vóór alles richt de stichting zich op het verbeteren van welzijn, gezondheid en huisvesting en daarmee de leefbaarheid op Texel. Zo is er in 2014 financiële steun verleend aan de vernieuwing van het speelplein van basisschool De Fontein, de verbouwing van De Buureton (de gemeenschappelijke ruimte van Texels Welzijn), de restauratie van de torenklok van de Hervormde kerk (De Burght) in Den Burg en de documentaire over Antoon Goes.



Enkele jaren geleden heeft De Skuul, mede dankzij een lening van de stichting, een succesvolle doorstart kunnen maken. Ook is middels een renteloze lening van de Stichting Samen één Texel de totstandkoming van een Hospice op Texel mogelijk gemaakt dat naar verwachting voor de zomer haar deuren zal openen. Voorts heeft de stichting een lening ter beschikking gesteld aan de coöperatie U.A. Texel Health, die een kliniek voor zorgtoerisme op Texel wil realiseren.

Betere zorg voor alle inwoners van Texel is daarvan het doel, immers, de geplande poliklinieken (voor o.a. het maken van röntgenfoto's en kleine operatieve ingrepen) komen daarmee vanzelfsprekend ook beschikbaar voor de Texelaars. Binnen het bestuur hebben enige wisselingen plaatsgevonden. Joke Kuijper-Roeper, Cees Maas en Hans de Porto zijn afgetreden en hebben plaatsgemaakt voor Vera Graaf-van Heerwaarde, Steven Bakker en Nico Zoetelief. Overige bestuursleden zijn Arjen Boerhorst en Wim Eelman, mede-oprichter en voorzitter.

Eind 2015 treedt Eelman af en neemt Boerhorst de voorzittershamer van hem over. Tevens is er dan een vacature bestuurslid. Ieder die geïnteresseerd kan zich wenden tot één van de bestuursleden of bij de secretaris via de website www.sameneentexel.nl.