'Met aangiftes is niets gedaan'

Gratis parkeren op een deel van de parkeerplaats Nikadel, het verdwijnen van het openbaar toilet, snelheidsmetingen op de Dorpsstraat en wat gebeurt er eindelijk eens aan het drugsprobleem? Het is een greep uit de vragen aan het college dat woensdag neerstreek in De Koog.

Het openbaar toilet in het steegje tussen café Geen Idee en restaurant Tumbleweeds zorgde voor eenduidigheid tussen college en de dorpscommissie: opdoeken. 'Het wordt er altijd smeerboel en het is niet mogelijk om er de hele dag iemand bij te zetten', vertelde een lid van de dorpscommissie. Gesteld werd dat er genoeg andere gelegenheden zijn waar toeristen naar binnen kunnen, zodat de serviceverlening aan de toerist op peil blijft. 'Maar hoe moet dat 's nachts met jongeren die een uur op een taxi moeten wachten? Als ik die na sluitingstijd binnen laat om naar de wc te gaan, krijg ik een dikke boete', sprak Paul van Dijk. De burgemeester antwoordde dat naar de wc gaan wat anders is dan aan de bar zitten. Een ander heikel punt in De Koog blijft de drugsoverlast.

'We hebben een lijst gemaakt met verdachten van drugshandel en getuigen. We zijn daar mee naar de politie gegaan, meer dan een jaar terug. Tot op de dag van vandaag is niemand van de getuigen gebeld', sprak Gerko Praamstra, het lid van de dorpscommissie die zich met dit onderwerp bezighoudt. Giskes gaf aan dat ze er van overtuigd is dat de politie deze informatie gebruikt, maar dat ze het jammer vindt dat de getuigen niet allemaal gebeld kunnen worden. 'we hebben ook met een beperkt aantal agenten te maken. Ik kan u helaas niet beloven dat het drugsprobleem in De Koog - en op heel Texel - in een paar weken is opgelost, hoe graag ik dat ook zou willen.'

In de zaal werd voorgesteld om verdachte jongeren de zakken en tassen leeg te laten maken, hetgeen wettelijk niet zo maar mogelijk is. Nico Erwich - Koger en raadslid voor Texel 2010 - had wel een oplossing: Drugshonden bij de boot. 'Die bijten niet, die gaan juist zitten als ze ergens drugs waarnemen. Veel van de drugs komen met de boot het eiland op. De burger is het wachten zat. Wanneer gebeurt er eindelijk iets aan het drugsprobleem?', sprak hij.

Op de goed bezochte avond in De Hof kwamen verder projecten als Koger Hoop voorbij - 'Op dat stukje hadden ook twintig woningen gekund' -, werden een aantal verkeersknelpunten behandeld en beklaagde de dorpscommissie zich over teruglopende subsidies ten bate van dorpsevenementen. 'Er wordt verwacht dat het dorpshuis meer en langer open is, maar we krijgen er geen geld voor, terwijl we heel veel voor ouderen en jeugd doen. Dat strookt niet met elkaar', sprak Veronica van Beek het college toe.