Man (19) verdacht van ontucht

Een 19-jarige man uit Den Burg die wordt vervolgd wegens verboden vuurwapenbezit, wordt ook verdacht van het seksuele misbruik van een dertienjarig meisje. Dat bleek tijdens een niet-inhoudelijke zitting van de rechtbank in Alkmaar.

De verdenking van ontucht was een van de redenen waarom het Openbaar Ministerie (OM) volgens de officier van justitie 'nog niet klaar was' om de zaak tegen de Texelaar volledig te behandelen en tot een strafeis te komen. De aanklacht is in de maak, maar nog niet geheel gereed. Er zou tweemaal seksueel contact tussen hem en het meisje zijn geweest.

In de rechtbank werd duidelijk dat de Texelaar zijn borst kan natmaken. Als minderjarige kwam hij al in aanraking met politie en justitie. Nu moet hij zich naast de ontucht verantwoorden voor het bezit van vijf handvuurwapens met bijbehorende munitie, het vernielen van twee garagedeuren door erop te schieten en het beledigen en bedreigen van een jonge moslima. De officier van justitie zei geschokt te zijn over de manier waarop 'iemand die net negentien jaar is' binnen slechts enkele weken een indrukwekkende wapenverzameling had weten aan te leggen. Zeer zorgwekkend', noemde de aanklaagster het beeld dat over de Texelaar wordt geschetst in de rapportages die de reclassering en een psycholoog opmaakten. Vooral de vrees dat hij in gewelddadig gedrag vervalt, is groot. Veel van de problemen lijken in verband te staan met een cannabisverslaving. De Texelaar volgde daarvoor een behandeling bij de Brijder Stichting, maar die werd voortijdig afgebroken omdat hij onvoldoende motivatie toonde. Ook de jeugdreclassering wist hem niet tot nauwelijks in het gareel te houden. Toch lijken er lichtpuntjes. De Texelaar is wat hij zelf noemt 'heel erg veranderd' sinds hij vastzit in een gevangenis voor volwassenen, mede doordat hij is gestopt met blowen. Dat benadrukte ook zijn raadsman Jan Jorna: 'Het gaat nu goed. Hij pakt alle hulp die hij kan pakken en is gemotiveerd. We zien allemaal de verandering en dat hij de goede kant op wil.' Ook de ouders van de Texelaar, aanwezig bij de zitting, zeiden vol vertrouwen te zijn. "Hij wil nu écht geholpen worden. Dat merken we aan alles.'

Jorna pleitte mede om die redenen voor voorlopige vrijlating van de Texelaar, die zelf niets liever wil dan een therapie starten die hij alleen buiten de gevangenis kan volgen. Maar het OM verzette zich daartegen en ook de drie rechters zagen daar geen heil in. Daarvoor zijn de verdenkingen te ernstig van aard. De voorzitter van de strafkamer zei wel in te zien dat het van groot belang is dat de zaak snel inhoudelijk wordt behandeld. Dat gebeurt op 7 april.