Joden in strafkamp op Texel?

In 1944 stuurden de Duitsers Joodse mannen naar diverse werkkampen in Nederland. Deze mannen waren getrouwd met een niet-Joodse vrouw en werden daarom niet naar vernietigingskampen afgevoerd. In de werkkampen moesten zij wel de gele Jodenster dragen en waren daardoor goed herkenbaar. Volgens dr. Lou de Jong in deel 7 van 'De Bezetting', (pagina 414) is ook op Texel zo'n werkkamp geweest.

Lion Tokkie uit Ilpendam, verbonden aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (Niod), is bezig met een onderzoek naar deze kampen en zoekt contact met mensen die iets weten over het Texelse kamp. Hij is bereikbaar via telefoon 020-3318966 of email ltokkie@hotmail.com.


Inloopavond over Waalenburg

De provincie houdt dinsdag 24 maart in Stayokay een inloopavond over de inrichting van natuurgebied Waalenburg.

Het natuurgebied wordt uitgebreid, ingericht en beheerd, waardoor een bijzonder natuurgebied van 450 hectare ontstaat. Een belangrijk zorgpunt van de omgeving is het gevolg van de peilverhoging. Gedeputeerde Jaap Bond: 'Ons uitgangspunt is altijd geweest dat de omgeving geen schade mag ondervinden. Daarom hebben we met elkaar duidelijke afspraken gemaakt hoe we schade voorkomen, hoe we monitoren, hoe we acteren als er toch onvoorziene effecten optreden en wat we doen als er schade optreedt als direct gevolg van het project. Dan moet er betaald worden, daar staat de provincie garant voor.' GeĂ¯nteresseerden kunnen tussen 19.00 en 21.00 uur ieder gewenst moment binnenlopen. Tijdens de inloopavond wordt het definitieve ontwerp toegelicht, waarmee bestuurders van de provincie, gemeente, Hoogheemraadschap, LTO, ANV De Lieuw Texel, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben ingestemd.


Musical

Beau-Floor Steenhuizen (producent) en Silke Drevel (regisseur) hebben met de musical Anny €1100,- opgehaald voor Plan Nederland. De musical werd een paar weken geleden opgevoerd in het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp in het kader van de profielwerkstukken van de OSG. Met de opbrengst worden meisjes in ontwikkelingslanden gesteund.