Marco Bakker toont tekeningen in zijn oude klaslokaal.
Marco Bakker toont tekeningen in zijn oude klaslokaal. Foto: Jeroen van Hattum

Texelaars exposeren in oude klas

Vroeger zat hij al graag te tekenen in de klas, deze maand exposeert Marco Bakker zijn tekeningen in zijn oude klas in de voormalige Drijverschool in Den Hoorn.

De Hoornder is één van de twaalf exposanten van de eerste editie van "Terug naar School" in 't Drijverhuus in Den Hoorn, een expositie die zondagmiddag werd geopend. De pentekeningen van Bakker, veelal gepubliceerd in De Hoornder, konden zondagmiddag al meteen op veel belangstelling van de bezoekers rekenen. Zo ook de werken van de andere exposanten voor wie de terugkeer naar de oude school veelal ook een terugkeer naar herinneringen aan de oude schooltijd betekende. Gery Commandeur, één van de andere exposanten, vertelde hoe schoolhoofd Jacob van Wolferen vroeger prachtige tekeningen op het bord maakte en aan de hand daarvan geschiedenisles gaf. 'Ik heb daardoor nog steeds veel interesse in geschiedenis.' Van Wolferen had eveneens een stimulerende invloed op Cécile de Boer die als kind ook al graag zat te tekenen in de klas. 'Hij schreef ooit op dat ik in rekenen niet zo sterk was, maar dat werd met tekenen helemaal goed gemaakt. Hij heeft zelfs wel eens tekeningen van me opgestuurd voor wedstrijden. Dat vond ik erg leuk van hem.' Bakker vertelt dat hij vroeger op school graag bunkers, vliegtuigen of andere herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog tekende. Dat was niet verwonderlijk, in die tijd werd er nog wel eens gespeeld in de bunkers bij het oude Loodsmansduin. Voor hem is het de tweede keer dat hij zijn tekeningen exposeert. De eerste keer was jaren terug op een expositie van de OSG. 'Toen mocht ik samen met iemand anders onder schooltijd op de kamer van de directeur tekeningen maken.'

"Terug naar School" werd geopend door Ruud Wilner van de dorpscommissie. Hij vond het knap dat het Cor van Heerwaarden en de exposanten in drie weken tijd was gelukt de expositie geregeld te krijgen. De andere exposanten zijn Paul Dekker, Els Drijver, Merijn Drijver, Remmert Drijver, Souwie Duinker, Biem Lap, Oep Schilling, Dirk Terpstra en Neelie Vinke-Goënga. Zij zjn samen goed voor een mengeling aan kunstwerken. De expositie is tot en met zondag 29 maart geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.30 uur.