Het Hogereind is het startpunt van de Halve Marathon van De Waal.
Het Hogereind is het startpunt van de Halve Marathon van De Waal. Foto: Jeroen van Hattum

Voorjaarsklassieker

Op het Hogereind klinkt zaterdag om 13.00 uur het startschot voor de Halve Marathon van De Waal. Voor de 34ste editie van deze voorjaarsklassieker wordt droog weer voorspeld met een frisse, matige oostenwind, temperatuur maximaal 10 graden.

Het parcours over landweggetjes, dijkjes en langs aantrekkelijke plekken is landelijk, maar behoorlijk beschut en gevarieerd. Het rondje staat bekend om de leuke sfeer, de kleinschaligheid en de soep na afloop. Speciaal voor de beoefenaars van Nordic walking is een recreatieve route gepland.

De halve van De Waal is een regionale wedstrijd en staat open voor wedstrijdatleten, recreanten en trimmers. De afstanden die worden gelopen zijn 21,1, 10,6 en 5 kilometer. Het startschot voor deze onderdelen klinkt om 13.00 uur. Voor de jeugd tot en met 15 jaar is de Kidsrun. Deze wordt georganiseerd in samenwerking met Sportservice Texel, die daarmee sportbeoefening onder de jeugd wil bevorderen. De deelname hieraan is gratis. Voor de kinderen die aan de kidsrun meedoen is er voor de jeugd t/m 11 jaar een afstand van circa 1.200 meter uitgezet. De jeugd van 12 t/m 15 jaar loopt deze afstand twee keer. De jongste jeugd start om 12.15 uur en de rest om 12.30 uur. Voor kinderen is het verzoek die zoveel mogelijk op te geven via www.sportservicetexel.nl.

Voor de deelnemers van buiten Texel is er gratis vervoer vanaf de boot van 11.30 uur uit Den Helder. Deze bus rijdt rechtstreeks naar De Waal en na afloop van de wedstrijd weer terug naar de boot van 17.00 uur. In overleg met de gemeente en de politie worden tijdens de wedstrijd enkele straten afgesloten, namelijk de Bomendiek, het Hogereind en het Vermaningspad. Er kan niet langs de Sommeltjesweg worden geparkeerd, omdat dit hinderlijke en gevaarlijke situaties oplevert voor het doorgaande verkeer. De deelnemers uit Den Burg en omgeving wordt aangeraden per fiets naar De Waal te komen. Degenen die met de auto komen, kunnen het beste parkeren op de verlengde Langwaal(weggetje tegenover De Wielewaal richting Laagwaalderweg) of bij de boerencamping van de familie de Haas, net na de rotonde.

Om de betrokkenheid van de inwoners van De Waal te bevorderen wordt voor derde keer een verloting gehouden. Er zijn verschillende prijzen, zoals een fiets, I-pad, enige uitgebreide diners voor twee, weekend Havenhotel Texel en diverse waardebonnen. De verkoop van de loten is gestart en wordt afgesloten op de wedstrijddag. De trekking vindt plaats in dorpshuis De Wielewaal, direct na afloop van de huldiging van de winnaars van de looponderdelen. Naast deze hoofdloterij is er de gebruikelijke loterij op startnummer voor de deelnemers aan de diverse looponderdelen. Daarvoor dienen de deelnemers hun startnummer na afloop weer in te leveren. Verder hebben de finishers op de 21,1 km kans op een Texelana-dekbed.

Meer informatie staat op www.halvemarathondewaaltexel.nl. Inschrijven kan zaterdag vanaf omstreeks 11.30 uur in De Wielewaal. Voor eventuele vragen Piet Bakelaar, telefoon 313843.