Maarten de Keijzer (midden) geeft tijdens het congres in Haarlem uitleg in de stand van de Texelhopper.
Maarten de Keijzer (midden) geeft tijdens het congres in Haarlem uitleg in de stand van de Texelhopper. Foto: Jeroen van Hattum

Texelhopper thema

op congres provincie

De Texelhopper kent in den lande meerdere soortgelijke initiatieven die het openbaar vervoer op een of andere manier in de benen moeten houden. Dat beeld kwam donderdag naar voren bij een congres van de provincie over kleinschalig openbaar vervoer.

Zo'n honderd vertegenwoordigers van onder meer gemeenten, vervoersmaatschappijen en het bedrijfsleven kwamen bij elkaar op het provinciehuis in Haarlem om te praten over varianten van openbaar vervoer in gebieden waar onrendabele buslijnen vervallen. De boodschap van gedeputeerde Elisabeth Post (vervoer) in het kort: het laten rondrijden van lege bussen is niet meer van deze tijd, waardoor naar alternatieven gekeken moet worden om gebieden zonder bus toch bereikbaar te houden. In totaal vier vervoersprojecten, waaronder de Texelhopper, kwamen voor het voetlicht. De andere drie waren de belbus die sinds 2012 in Hollands Kroon bestaat, de MeerOVBus in Haarlemmermeer en zogeheten wensbussen die in Limburg in de plaats moeten komen van onrendabele lijnen. Een korte vergelijking tussen de vier leerde dat Texel er met de Texelhopper helemaal niet slecht vanaf komt. Zo is de Texelhopper – mede door de provinciale injectie van €1,6 miljoen euro - de enige met beroepskrachten op de kleine bussen die in de plaats zijn gekomen van de vervallen lijn 29, plus een regiecentrale met beroepskrachten en een computersysteem dat automatisch de aangevraagde ritten koppelt aan de rondrijdende kleine busjes. De andere varianten draaien veel meer op vrijwilligers. Qua vervoerskosten ontlopen de vier elkaar niet veel. Voor de wensbus in Limburg, die bij voorkeur binnen de gemeentegrenzen rijdt, moet €1,50 voor een rit worden betaald en €2,50 voor een rit naar een ziekenhuis. De MeerOVBus, die tussen 54 haltepalen in de vele kernen van Haarlemmermeer pendelt, moet €1,10 tot €3,30 worden betaald. De hoogte is afhankelijk van de afstand. De belbus in Hollands Kroon, rijdend binnen de driehoek Den Helder, Hoorn en Alkmaar, kent een starttarief van €1,60 en vervolgens €0,80 per drie kilometer. De belbus neemt alleen leden mee: bewoners van Hollands Kroon zijn voor €15,- per jaar lid, bewoners van Schagen betalen €40,-. De Texelhopper kost €3,- euro per rit, ongeacht de afstand.

De MeerOVBus moet 24 uur van tevoren worden gereserveerd. De belbus in Hollands Kroon kan – net als de Texelhopper - tot één uur voor vertrek worden gereserveerd al geeft de beherende belbusvereniging de voorkeur aan 24 uur van tevoren. De wensbus moet ook ruim op tijd worden aangevraagd. Een paar investeringskosten die voorbij kwamen: de provincie Limburg trok één miljoen uit voor de wensbus, Hollands Kroon stak €275.000,- in de belbus en de Texelhopper kreeg €1,6 miljoen van de provincie voor twee jaar en voor elk buskaartje wordt €4,- bijgelegd. Het was lang niet allemaal rozengeur en maneschijn dat voorbij kwam. De wensbus in Limburg was onderhevig aan onderzoek van de FNV of er geen sprake was van werkverdringing door vrijwilligers op de bussen, de MeerOVBus kampt met een gebrek aan belangstelling en de Texelhopper is aan de nodige kritiek onderhevig. Maarten de Keijzer, adviseur Texelhopper voor de provincie, liet weten dat de Texelhopper het de komende tijd moet hebben van een stijging van het aantal toeristen dat met de bus gaat. Volgens de laatste cijfers (pagina 5) stijgt het vervoer met de Texelhopper.