Impressie van het concert van het Kamerkoor van Artex in het Hoornderkerkje.
Impressie van het concert van het Kamerkoor van Artex in het Hoornderkerkje. Foto: Artex

Professioneel niveau

Publiek beloonde het concert van Artex Kamerkoor zondag in het Hoornderkerkje na afloop met een staande ovatie. Ere wie ere toekomt, de kwaliteit van het concert was volgens kenners van professioneel niveau.

Het thema van het concert was 'Liefde is Sterker' met de 'Sestina' van Claudio Monteverdi en andere madrigalen over liefde en verlies. De Sestina van Claudio Monteverdi beslaat zes gedichten, op muziek gezet, over een gestorven geliefde. Het stuk staat bekend onder de naam Sestina maar de eigenlijke titel is: Lagrime d'amante al sepolcro dell'amata (Tranen van een minnaar aan het graf van zijn geliefde). Vijfstemmig en vol emotionele harmonieen, polyfone ritmes en dat in het Italiaans.

Daarnaast en daaromheen zong het Kamerkoor kleine pareltjes uit de Hollandse Renaissance. Een aantal bekende zoals "Als ick u vinde" en "Ick seg adieu'' evenals "Bonjour mon coeur" en "Mille regrets". De laatste weliswaar is het Frans maar gecomponeerd door componisten van de Nederlandse School: Orlando di Lasso en Josquin des Prez. De liefde stond vandaag centraal: zoeken naar, genieten van en het onvermijdelijke, afscheid nemen. Het Kamerkoor staat onder leiding van dirigent Ellen Verburgt.
Het muzikale intermezzo werd verzorgd door het professionele blokfluitkwartet Dijk & Duin Consort. Dit kwartet speelt vroeg-Barokke muziek uit de tijd van Monteverdi zoals "Canzon Quarta" van Aurelio Bonelli (1602). D&DC bestaat uit de blokfluitisten Marga van der Pol, Marianne Hoek, Roosmarie van Dijk en Peter Smith. Ook dit optreden werd zeer enthousiast ontvangen door het publiek.


Jeroen Leenders met Geen Idee in Klif 12

In Klif 12 vrijdag 13 maart de voorstelling 'Geen Idee' van cabaretier Jeroen Leenders.

'Geen idee' is een echte Jeroen Leenders-belevenis. Het heeft een begin en een eind, maar niet per se in die volgorde. 'Als intelligentie ons natuurlijk voordeel is, dan is domheid de grootste bedreiging voor de samenleving. In dat opzicht is de dood geen kwaad, maar een goed. En soms ook hilarisch.' Meer dan 'tonen' doet Jeroen niet. Geen uitleg, geen verklaring, geen waarom. Want 'Geen idee' is het eerlijkste antwoord dat een mens kan geven, ongeacht op welke vraag.

De voorstelling begint 20.30 uur, entree €18,00.