Bas Vogel en Margreet Dreesens nemen hotel Het Anker van Texel in De Cocksdorp over van Chris en Lydia Verweij.
Bas Vogel en Margreet Dreesens nemen hotel Het Anker van Texel in De Cocksdorp over van Chris en Lydia Verweij. Foto: Job Schepers

Oud-Hollands in

een modern jasje

'Het voelt voor ons echt alsof we thuiskomen', vertellen Bas Vogel en Margreet Dreesens. Zaterdag opende hotel het Anker van Texel haar deuren aan de Kikkertstraat in De Cocksdorp.

Margreet is al vanaf haar jeugd verbonden aan het eiland, haar vader was de laatste vuurtorenwachter. Ook voor Vogel is Texel geen onbekend terrein. Hij groeide hier op, hij werkte hier en zijn ouders wonen hier nog steeds. Bovendien heeft het echtpaar elkaar leren kennen op Texel. 'Bas werkte als kok bij Paal 28, ik werkt daar in de bediening. Texel heeft dus weinig geheimen voor ons', vertelt Margreet. Vanaf zaterdag zwaaien ze de scepter in het knusse en gezellige pension dat ze overnamen van Chris en Lydia Verweij die het 35 jaar lang voor het zeggen hadden. 'Chris en Lydia hebben ons zoveel goede tips gegeven. Zij kennen het hotel van binnen en buiten natuurlijk. Het is geweldig dat we van die kennis gebruik kunnen maken', legt Margreet uit.

Ze vinden het zo'n mooi hotel dat ze er niet te veel aan willen veranderen. Bas: 'Natuurlijk willen we er onze eigen draai aan geven, maar de uitstraling moet hetzelfde blijven. Die nautische sfeer vinden wij ook prachtig.' Margreet vult aan: 'We willen een oud-Hollandse sfeer in een modern jasje. Het moet wel iedereen aanspreken. Ondanks dat het runnen van een hotel nieuw is voor de twee, hebben ze er veel vertrouwen in. 'Bas komt uit een echt ondernemersgezin waarin je wordt opgevoed met het idee dat je verantwoordelijk bent voor jezelf. Hij is als kok altijd zelfstandig geweest.

Ik heb de nodige horeca-ervaring', legt Margreet uit. Als sterk punt zien ze de kennis van het eiland. 'Doordat wij hier zijn opgegroeid kunnen we dat Texelgevoel overbrengen vanuit onze eigen ervaring', vult Bas aan. Dat ze hun wegen kennen op Texel bleek al tijdens de opening die muzikaal begeleid werd door troubadour Jaap Dros. Hoe Texels wil je het hebben.

Bas: 'Het sluit goed aan bij onze locatie. Aan de voorkant van het hotel heb je de prachtig opgeknapte en gezellige Kikkertstraat, aan de achterkant kijk je rechtstreeks uit op de Roggesloot. Daarnaast willen zo veel mogelijk met Texelse producten gaan werken en maken we ons eigen brood. Het moet zoveel mogelijk Texel uitstralen.'

Maar het zijn niet alleen de grote lijnen die het plaatje zo compleet maken. Het oude witte fornuis in het hotel is afkomstig uit De Hoop dat eerder van Bas' ouders was. 'Toen zij het kochten was het fornuis al overgenomen door Chris en Lydia hoor, maar het is wel weer zo'n leuke toevalligheid', zegt Bas. Een opvallende wijziging die nog niet besproken is, is de subtiele naamswijziging van 't Anker naar Het Anker van Texel.

'Dat heeft natuurlijk met een stukje herkenbaarheid te maken. Wanneer toeristen op boekingssites kijken zien ze aan de naam direct het om het eiland gaat. Maar we hebben de oude naam niet totaal overboord gegooid', vertelt Margreet. Na korte maar intensieve voorbereidingen is Het Anker van Texel zo goed als klaar en stromen de boekingen binnen. Margreet richt zich eerst volledig op het hotel, Bas gaat ernaast als verder als freelance kok. 'Ik ga deze zomer sowieso bij Topido aan het werk en in het laagseizoen heb ik nog een aantal grote kookevenementen aan de overkant waar ik voor gevraagd ben', besluit Bas.