'Ondernemers niet

betrokken bij plan'

Ondernemers hebben zich niet echt betrokken gevoeld bij de totstandkoming van het deze week teruggetrokken Mobiliteitsplan.

Dat zei Michiel Gregoire van het Texels Ondernemers Platform (TOP) woensdagavond tijdens een bespreking van een restant uit het plan (knelpunten in de dorpen) dat het college niet had teruggetrokken. Gregoire: 'Er is met vertegenwoordigers van TOP slechts één keer een gesprek geweest over stellingen over mobiliteit uit de Structuurnota van 2009. En we hebben deelgenomen aan een informatieavond over verkeerskunde.' Volgens Gregoire was het toch een ander soort betrokkenheid dan bij de Havenvisie van Oudeschild. 'Daar is vanuit de sector een zeer wezenlijke bijdrage geleverd.' Hij sprak de hoop uit dat TOP bij de nieuwe Mobiliteitsvisie in het najaar meer wordt betrokken. Wethouder Hennie Huisman (mobiliteit) erkende dat de communicatie over het plan niet denderend was geweest. Ze kaartte wel aan dat 28 betrokken organisaties, waaronder TOP, op het eiland in december al de plannen onder ogen hadden gehad om reacties te geven en van die mogelijkheid was weinig gebruik gemaakt. Ze vond het ook jammer dat er een reeks misverstanden waren ontstaan. Als voorbeeld noemde ze het voorstel mogelijk 60 km in te voeren op wegen in het buitengebied. Dat werd volgens haar meteen opgevat als een hard feit, terwijl het enkel om een voorstel aan de politieke partijen ging. De commissieleden gingen woensdagavond in eerste instantie niet al te diep op het onderwerp in, omdat het plan van tafel was en omdat het de bedoeling was om in de planningscommissie verder over het onderwerp te spreken. Dat is een commissie waarin bepaald wordt welke voorstellen wel en niet klaar zijn om in commissie en raad besproken te worden. Edo Kooiman (Texels Belang) was niet gecharmeerd van die gang van zaken en ging tijdens de commissievergadering inhoudelijk op het teruggetrokken Mobiliteitsplan in wat tot een botsing met commissievoorzitter Astrid van de Wetering leidde. Kooiman verweet haar dat Texels Belang het woord werd ontnomen. Marjan de Groot (Sterk Texel) vond het jammer dat de wethouder na overleg met de coalitie het plan had teruggetrokken. 'Daardoor heeft de oppositie geen mogelijkheid op het stuk in te gaan.' Jaap Vlaming (GroenLinks) had een soortgelijke mening: hij vond het jammer dat niet meer over de principes achter het plan kon worden gesproken. Een opmerking van Jur Schuiringa (VVD) dat een raadsbrede meerderheid vond dat het Mobiliteitsplan naar het najaar moest worden verschoven, was bij GL en Sterk Texel tegen het zere been: zij herkenden zich geen van beide in de 'raadsbrede meerderheid'. Ben Zegeren (CDA) vond het moedig van Huisman dat ze het plan had teruggetrokken. Hij wilde wel weten waar het mis is gegaan, maar dat komt verder in de planningscommissie aan de orde. Wethouder Huisman liet weten weer in overleg te gaan met de diverse betrokken partijen om tot een verbeterd Mobiliteitsplan te komen.

Remko van de Belt (PvdA) merkte op dat niet de verwachting moet worden gewekt dat op een dag iedereen het met het plan eens zal zijn.