Eens in vier weken ophalen grijs afval 'onmogelijk voor gezin'

'Eens in de vier weken de grijze bak ophalen. Als je een gezin met kinderen hebt, is dat onmogelijk.' Zo verwoordde Annie Hin (Texel 2010) deze week haar zorg over de frequentie die wordt genoemd in een bijlage van de nieuwe Afvalstoffenverordening.

Bedoeling is volgens verantwoordelijk wethouder Frank Kingma dat elk huishouden straks drie bakken heeft. Een voor restafval), een voor GFT en een voor kunststof. Er wordt wel elke week afval ingezameld, maar steeds een ander soort afval. Eens in de vier weken grijs, GFT en kunststof. De toevoeging 'ten minste' in het stuk stelde de gemeenteraad niet gerust. Een lagere frequentie plaatst huishoudens voor problemen, betoogden meerdere politici. Astrid van de Wetering (D66): 'Veel huishoudens kunnen geen drie containers kwijt en gezinnen redden het echt niet met één container in de vier weken. Piet Standaart (TB): 'Met GFT is eens in de twee weken al krap en ook voor restafval en plastic duurt het te lang. Als mensen het niet kwijt kunnen, gaan ze het dumpen.'

In maart 2014 was er nog sprake van dat de grijze containers eens in de drie weken zouden worden opgehaald. Uit een poll van de Texelse Courant bleek dat 81 procent van de deelnemers dit onvoldoende vond.