Meeste aandacht voor Texel bij CDA

Het CDA in Noord-Holland heeft in haar verkiezingsprogramma het meeste oog voor Texel.

Dat blijkt uit een ronde door de verkiezingsprogramma van de partijen die op woensdag 18 maart aan de provinciale verkiezingen meedoen. Bij de meeste partijen in Noord-Holland komt Texel in programma's niet of zijdelings aan de orde. De christendemocraten noemen het eiland diverse malen. Zo wordt een lans gebroken voor het programma De Kop Werkt waarin Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen gezamenlijk bekijken hoe ze de werkgelegenheid in de Noordkop kunnen bevorderen en hoe een teruggang van de bevolking kan worden tegengegaan. Werkgelegenheid en onderwijs op Texel moeten volgens het CDA worden gestimuleerd. 'Bijvoorbeeld door proefprojecten op het gebied van duurzame energie.' Texel wordt in samenhang met de ontwikkelingen in de rest van de Noordkop genoemd. Het CDA toont zich in het programma verder tegen windparken in de Waddenzee en op Texel en de kans om streekproducten als Texels lamsvlees in grote steden af te zetten wordt benoemd. Samen met vissers wil de partij werken aan een duurzame en rendabele visvangst op lange termijn. Onder meer Oudeschild wordt genoemd. 'Een haven zonder vissersboten is geen levendige haven meer.' Het CDA is de enige partij met nu nog een Texels Statenlid (Nel Eelman) in de gelederen.

De Ouderenpartij Noord-Holland pleit in haar verkiezingsprogramma als enige partij specifiek voor een verplaatsing van de veerhaven in Den Helder naar de rand van de stad. De andere partijen praten in de programma's wel over versterking van de haven in Den Helder in het algemeen, maar de veerhaven - voor Texel altijd een belangrijk onderwerp - wordt verder niet bij naam genoemd.

GroenLinks vindt dat de provincie meer initiatief moet nemen in het ondersteunen van innovatieve voedselproductie. Als voorbeeld wordt het Zilt Proefbedrijf van Marc van Rijsselberghe aangehaald. Hij teelt aardappels op zout water om te zien wat er wel en niet mogelijk is. GroenLinks: 'Initiatieven als deze verdienen een bredere toepassing in de provincie: ook in Waterland en de Zaanstreek wordt brak kwelwater aangetroffen.' D66 en ChristenUnie-SGP houden beiden een pleidooi om de proef met de Texelhopper een kans te geven. In de programma's van de PvdA, VVD, PVV, Partij voor de Dieren, SP, 50plus en VVD wordt Texel niet bij name genoemd. De SP gaat wel in op het openbaar vervoer, waarbij - niet met name genoemd - de Texelhopper voorbij komt.