Steun en afkeer voor Texelhopper

De proef met de Texelhopper kan rekenen op steun van D66 en Christen-Unie in Noord-Holland. De SP is faliekant tegen.

Dat valt op te maken uit de verkiezingsprogramma's van diverse politieke partijen die op 18 maart meedoen aan de provinciale verkiezingen in Noord-Holland. D66 schrijft in het verkiezingsprogramma dat er ruimte moet zijn voor proeven met het openbaar vervoer zoals nu op Texel gebeurt. Bij succes moeten dergelijke proeven worden uitgebreid. 'Pilots als deze worden gestimuleerd. Over regels en voorschriften die deze ontwikkelingen in de weg staan, gaan we in discussie met het Rijk en waar mogelijk schrappen we die zelf', aldus D66.

ChristenUnie-SGP vindt dat de Texelhopper een kans moet worden gegeven. 'Doel is een beter en fijnmaziger openbaar vervoer, soms zijn er andere oplossingen.' Volgens de partij moet in ieder geval worden ingezet op een goed en hoogwaardig openbaar vervoer, om de leefbaarheid van het platteland in de benen te houden. 'Zodat je kunt komen waar je moet wezen.'

De SP schrijft in het verkiezingsprogramma dat de provincie 'het openbaar vervoer systematisch afbreekt'. De partij wil geen 'uitgekleed vervoer met belbusjes en buurtbussen.' Handig om te weten: de SP betitelt de Texelhopper consequent als een belbus, vanuit de Texelhopper zelf worden de kleine busjes die tussen de 130 haltepalen rijden betitelt als flexibel openbaar vervoer.

De SP pleit voor betaalbaar openbaar vervoer en schrijft in haar verkiezingsprogramma tegen tariefsverhogingen te zijn. Voor 65-plussers zou het openbaar vervoer gratis moeten worden. Dat laatste komt ook naar voren in de verkiezingsprogramma's van PvdA en de Ouderenpartij Noord-Holland. De Ouderenpartij wil de OV-korting voor 65-plussers met een minimuminkomen handhaven, De PvdA in Noord-Holland vindt dat het openbaar vervoer gratis moet zijn voor 65-plussers met een smalle beurs. Sinds de komst van de Texelhopper gelden op Texel geen kortingen meer voor ouderen. Alleen kinderen onder de 4 jaar mogen gratis met de bus mee. Ze moeten wel van te voren worden aangemeld.

De andere partijen uiten zich in hun programma's meer in het algemeen over het openbaar vervoer. De provincie is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Noord-Holland en het vervoer wordt geacht goed te zijn. Het CDA stelt in algemene zin dat er 'gestreefd moet worden naar goede alternatieven als openbaar vervoerlijnen niet rendabel zijn', al wordt de Texelhopper verder niet genoemd. Het thema openbaar vervoer is naar verwachting één van de items die zal spelen bij de verkiezingen voor Provinciale Staten op woensdag 18 maart.