Partijen niet gelukkig met mobiliteitsplan

Het college moet het mobiliteitsplan terugnemen. Dat stellen zowel PvdA als D66 en Texels Belang. Wethouder Hennie Huisman (mobiliteit) was het donderdag niet van plan.

Het concept-mobiliteitsplan staat op de agenda van de raadscommissie die volgende week woensdag wordt gehouden. In hoeverre het tot een bespreking komt, is afhankelijk van de houding van de politieke partijen. PvdA, D66 en TB zijn samen goed voor zeven van de vijftien raadszetels. CDA (één raadszetel) liet gisteren weten het mobiliteitsplan nog niet te hebben besproken. Dat heeft op het eiland inmiddels de tongen losgemaakt. Vooral de voorstellen om overal betaald parkeren in te voeren en het verlagen van de snelheid van 80 naar 60 km in grote delen van het buitengebied zijn veelbesproken.

TB keert zich in een reactie tegen het plan. De partij zegt 'totaal verrast en verbijsterd te zijn' over de voorstellen in alle dorpen en op alle strandslagen betaald parkeren in te voeren. Het verlagen van de maximumsnelheid naar 60 km per uur is volgens TB 'vragen om overtredingen.' De motivatie dat de snelheid uit veilingsoverwegingen omlaag zou moeten, is volgens TB onvoldoende.

De PvdA zegt vóór de mobiliteitsvisie te zijn als het gaat om fietsvriendelijkheid, voetgangersvriendelijkheid, duurzaamheid en bereikbaarheid. De sociaaldemocraten voorzien echter dat 'de mooie visie door felle en en chaotische discussies over de uitvoering naar de achtergrond zal verdwijnen.' Volgens de PvdA kan het college op de klompen aanvoelen dat er veel weerstand zal ontstaan tegen het vragen van parkeergeld op het hele eiland. 'En terecht zolang het Texelvignet niet meer is dan een parkeerticket.' De PvdA stelt voor dat het college terug neemt en een knip maakt tussen visie en uitvoering. Het college zou terug moeten komen met diverse scenario's waarover de politieke partijen dan in delen kunnen discussiëren. D66 zegt het eens te zijn met de PvdA. De democraten hebben eveneens moeite met de vorm van het plan. 'Binnen de steunfractie bracht dit ook vele discussies naar boven.' D66 zegt het jammer te vinden dat er lang op het mobiliteitsplan moest worden gewacht en dat er vervolgens maatregelen worden voorgesteld die volgens de democraten 'in het voortraject zeker niet met een meerderheid besproken is.'

Wethouder Huisman merkt op dat het mobiliteitsplan begint met een visie die al in de structuurvisie van 2009 is terug te vinden: niet weren van de auto, maar wel een voorkeur geven aan andere vormen van transport zoals het openbaar vervoer en de fiets. De mobiliteitsvisie bevat 35 punten, waarvan volgens Huisman over vier punten de nodige discussie zal zijn. Dat is het parkeren, de snelheid en een voorstel om verkeer in de winkelgebieden van Den Burg en De Koog te beperken. Volgens de wethouder is opknippen zoals de PvdA en D66 voorstellen niet echt nodig, omdat het college bij alle punten in het plan later nog met een nadere uitwerking naar de raad wil komen. 'De raad kan ook delen van het mobiliteitsplan veranderen of afwijzen.'