Afbeelding
Foto: Job Schepers

'Het was De Tijd voor iets nieuws'

'Heeft u eigengemaakte, nieuwe of goede tweedehandse spullen welke u op een gemakkelijke manier wilt verkopen? Huur bij ons een tafel...' Het is de tekst uit een aankondiging voor Sjoegie, de winkel die maandag zijn deuren opent in de Parkstraat.

De winkel is in handen van Stef en Ineke Bakker uit De Koog. Voor €30,- per week kan men een tafel of stelling huren om spullen te verkopen. 'We hebben een mevrouw die handwerk doet en hier een tafel heeft gehuurd. Het werk dat ze aan die tafel maakt, verkoopt ze in de winkel. Maar ook een winkel in De Koog heeft een tafel gehuurd om spulletjes te verkopen. Daarnaast kun je nog denken aan winkels die spullen over hebben na de uitverkoop, in de zaak geen ruimte meer hebben, maar deze toch nog willen verkopen. Iedereen kan hier eigenlijk terecht', vertelt Ineke. Sjoegie wordt gevestigd in het pand waar tot 2013 kantoorvakhandel L&R gevestigd was. 'Het is een enorm pand. We zijn de afgelopen week druk bezig met alle voorbereidingen. We kunnen de winkelruimte door middel van gordijnen optisch verkleinen, zodat je niet in een half leeg pand staat. Maar zodra er meer mensen een tafel of stelling willen huren, kunnen de ruimte groter maken. Dat is ideaal', legt Stef uit. De meeste mensen kennen Stef en Ineke van Pannenkoek De Tijd - met al die klokken aan de wand - in De Koog. Maar hoe gaan ze dat combineren? 'Dat wordt eerst wel wat vliegen. Maar De Tijd staat ter overname. Na 35 jaar horeca, waarvan 17 De Tijd vinden wij het wel mooi geweest. We waren toe aan een een nieuwe uitdaging. Ik speelde al jaren met dit idee en nu is het dan zover', vertelt Ineke. Met de appartementen gaat het echtpaar wel gewoon door. 'We hebben er enorm veel zin in. We gaan zes dagen in de week open, eerst van 10.00 tot 16.00 uur. Er komt ook een theetafel en daar is iedereen welkom.', gaat Stef verder. Het sociale element is altijd belangrijk geweest voor Stef en Ineke, zo zijn ze regelmatig in de weer met goede doelen, zoals bijvoorbeeld de voedselbank. 'Daar gaan we heerlijk mee door in Sjoegie. Er komt een 'wat de gek er voor geeft-tafel'. De inkomsten daarvan gaan naar een goed doel. De begunstigde partij wisselen we dan af', stelt Ineke.

De naam voor de winkel is afkomstig van de familiezijde van Stef. 'Mijn vader verkocht altijd van alles en werd altijd 'Sjoegie de Sjacheraar' genoemd. Het past goed bij deze zaak, omdat hier van alles verkocht gaat worden. Dit moet niet alleen onze zaak worden, maar van iedereen die hier spullen verkoopt.'