Vier incidenten op gebied integriteit

De gemeente kende in 2014 vier incidenten op het gebied van integriteit. Dat blijkt uit het jaarverslag over integriteit dat volgende week dinsdag op tafel ligt bij de raadscommissie.

De incidenten staan anoniem beschreven in het verslag. Het ging onder meer om een medewerker die op oneigenlijke wijze gebruik maakte van gemeentelijke eigendommen, onjuiste informatie verstrekte en misbruik maakte van de eigen positie. Dat leidde volgens het verslag tot zware disciplinaire maatregelen en verbeterafspraken.

Een medewerker op een werkervaringsplaats maakte misbruik van informatie die op die plek werd verkregen en lekte deze informatie naar derden. Dat leidde tot de beƫindiging van de werkervaringsplaats. Daarnaast was er een inhuurkracht die een externe partij bedrijfsinformatie over de gemeente verstrekte. Dat werd volgens het verslag ambtelijk afgedaan. De inhuurkracht kreeg een waarschuwing en bestaande afspraken werden nog eens verhelderd. Het college kreeg ook uit tweede hand een anonieme melding over mogelijke integriteitsschendingen en zorgpunten bij de bedrijfsvoering. Volgens het verslag werd de melding besproken met de betreffende manager en 'waar van toepassing werden afspraken gemaakt over aandacht voor een paar punten.'

De gemeente kent al een paar jaar een integriteitsbeleid. In 2011 werd dat geactualiseerd. Sindsdien wordt er een jaarlijks een integriteitsverslag opgesteld. Burgemeester Francine Giskes meldt in een toelichting dat integriteit niet altijd over het verschil tussen goed en fout gaat, maar vooral over een continue belangenafweging die in de praktijk niet altijd eenvoudig is. 'Hierdoor is het mogelijk dat je soms ongewild en op basis van de beste intenties volgens anderen toch op glas ijs kan komen.' Volgens Giskes geldt het onderwerp integriteit niet alleen voor medewerkers van de gemeente, maar ook voor politieke ambtsdragers. Vanuit die gedachte werd eind november voor het eerst een bijeenkomst met raadsleden en commissieleden gehouden om te praten over integriteit en thema's die daarmee verband houden. Giskes laat in het verslag weten dergelijke bijeenkomsten een vervolg te willen geven.

Volgens de burgemeester is een integer bestuur en ambtelijk apparaat de basis voor een goed functionerende gemeente. 'Aandacht voor dit onderwerp blijft nodig. Niet omdat we het fout doen, maar omdat we het goed willen blijven doen.'