Eerste woning Woontij verkocht met hulp van Koopstartregeling

Woontij heeft de eerste woning met behulp van de nieuwe Koopstartregeling verkocht. Twee starters zijn daarmee eigenaar geworden van een ruime eengezinswoning in Den Burg.

Koopstart is een sinds vorig jaar bestaande regeling waarbij een koper twintig procent korting kan krijgen op de marktwaarde van een huis. Starters komen voor de regeling in aanmerking wanneer zij op basis van hun inkomen net niet in staat zijn de financiƫn voor de aankoop van een woning rond te krijgen. Koopstart is min of meer een opvolger van de Koopgarantregeling die van 2006 tot 2013 bij Woontij heeft bestaan. Daarmee konden Texelaars bij de woningstichting eveneens met korting een woning kopen.

Bij Koopgarant had Woontij de verplichting een huis terug te kopen als de koper er weer afstand van deed en dat was, samen met veranderingen in de markt, voor Woontij een reden te stoppen met de succesvolle formule. Sinds 2006 waren met behulp van Koopgarant 161 woningen op Texel verkocht. Bij Koopstart hoeft Woontij de woning niet terug te kopen als de eigenaar er afstand van doet. 'De koper is vrij de woning door te verkopen wanneer en aan wie hij wil', aldus Woontij. Een ander verschil is dat mensen die de korting niet nodig hebben, deze ook niet krijgen. Voor Koopgarant kwam iedereen in aanmerking. Woontij: 'Dat zorgt ervoor dat de Koopstartwoningen niet concurreren met particulieren die hun woning willen verkopen.'

Voor Koopstart wordt eerst een inkomenstoets gehouden. Dat gebeurt volgens de website van Woontij met een zogeheten MIKK-meter (Maatwerk In KopersKorting). 'Als uit de MIKK-meter komt, dat de gegadigde de korting niet nodig heeft, omdat de financiele middelen toereikend zijn, dan kan de woning gekocht worden tegen marktwaarde.' Woontij hanteert op Texel bij de Koopstartregeling een kortingpercentage van twintig procent en in Den Helder een percentage van tien procent. Daar is het lager omdat de woningprijzen in Den Helder lager zijn.