Toetsing van logies en ontbijt

De gemeente heeft 22 meldingen gehad van mensen die voor een gedoogbeschikking voor logies en ontbijt in aanmerking willen komen.

Dan gaat het om huizen die meer dan zes bedden voor logies met ontbijt kennen of waar meer dan drie kamers voor logies met ontbijt in gebruik zijn. Dat voldoet niet meer aan de nieuwe regelingen voor logies en ontbijt waarin zes bedden en drie kamers het maximum zijn geworden. De raad was onder voorwaarden echter bereid uitzonderingen op de nieuwe regeling (sinds vorig jaar van kracht) te gedogen om te voorkomen dat mensen anders in de problemen zouden komen. Gegadigden moesten zich daarvoor vóór 5 augustus 2014 bij de gemeente melden.

Burgemeester en wethouders hebben nu op papier uiteen gezet hoe het verder met de 22 meldingen wil omgaan. De politieke partijen kunnen volgende week in de commissievergadering wensen en bedenkingen indienen bij de toetsing die het college voor ogen heeft. Daarvoor is een stroomschema opgesteld waarmee de gemeente stap voor stap en uniform kan bekijken of de 22 melders voor een gedoogbeschikking in aanmerking komen. Zo ja, dan krijgen ze die. Zo nee, dan moet de bestaande situatie alsnog worden teruggebracht naar maximaal zes bedden in maximaal drie kamers.

Een van de belangrijke criteria is dat het pand met logies met ontbijt vóór 12 juni 2013 moet zijn gekocht door de huidige eigenaar, met daarin het huidig aantal bedden/kamers waarvoor een gedoogbeschikking wordt aangevraagd. Het college wil dat criterium echter niet helemaal als hard argument voor een ja of nee gebruiken.

Mocht het betreffende criterium niet van toepassing zijn, maar voldoet iemand wel aan alle andere criteria in het stroomschema, dan kan de aanvrager toch ook voor een gedoogbeschikking in aanmerking komen. In dat geval moet wel worden aangetoond dat het aantal slaapplaatsen waarover wordt gesproken al op 1 januari 2012 bestond. Het college wil de extra uitzondering op de regel inbouwen voor het geval 'bij eigenaars de verwachting is gewekt dat een logies met ontbijtfunctie mogelijk was'.

Bij de toetsing wordt volgens het college niet automatisch uitgegaan van het gevraagde aantal bedden. Het gevraagde aantal wordt eerst vergeleken met de aangifte voor de toeristenbelasting en de gegevens van de verhuuraccommodatie op internet. Dat kan leiden tot een aanpassing van het aantal slaapplaatsen voor de gedoogbeschikking. Het stuk wordt in de raadscommissie van woensdagavond 4 maart besproken.