Raad akkoord met Retailvisie

De gemeenteraad heeft €25.000,- beschikbaar gesteld om een Retailvisie voor Texel te laten opstellen.

De Retailvisie wordt een actualisatie van de Toekomstvisie Voorzieningenstructuur Texel 2010. uit Daarin staat, kort samengevat, beschreven hoe het aanbod aan winkels en horeca op Texel (en de verdeling daarvan) het beste vorm kan worden gegeven. De toekomstvisie is volgens betrokkenen aan herziening toe door de veranderingen op het gebied van winkels, zoals het kopen van goederen en producten via internet. Dat heeft in een paar jaar tijd een vlucht genomen.

De nieuwe Retailvisie wordt opgesteld door Majolée RetailVastgoedAdvies uit Soesterberg. Dat kwam als beste uit de bus bij de gunning van de opdracht aan vier partijen. Volgens een brief van het college begint het onderzoek voor de nieuwe Retailvisie in maart en is het de bedoeling dat het resultaat over een half jaar wordt opgeleverd. Dat is nog wel even afhankelijk van de zomermaanden. De Retailvisie moet een antwoord geven op de vraag hoe in de dorpen om te gaan met de verdeling van wonen, winkels, maatschappelijke voorzieningen en horeca.

Het stuk komt niet uit de lucht vallen. Wethouder Eric Hercules en toenmalig TOP-voorzitter Arjen van Diepen tekenden in 2013 al een intentie-overeenkomst om de Toekomstvisie Voorzieningenstructuur te actualiseren en de visie kwam vorig jaar ook weer ter sprake toen het project Waaldereind in Den Burg (nieuwbouw Albert Heijn, nieuwbouw Welkoop en woningbouw) in de gemeenteraad werd afgeschoten. De raad nam toen een motie aan om 'in te zetten op wonen en winkelen in dorpskernen'.

Volgens een toelichting van het college wordt detailhandel op bedrijventerreinen eveneens meegenomen in de Retailvisie, net als een paar jaar geleden in de Toekomstvisie Voorzieningenstructuur gebeurde. 'Detailhandel op bedrijventerreinen heeft relaties met de voorzieningenstructuur in de centra.' Het college benadrukt dat het geen bedrijventerreinenbeleid wordt.

Er komen een werkgroep en een stuurgroep die de totstandkoming van de nieuwe Retailvisie mee begeleiden. In de werkgroep zitten het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel, MKB, Horeca Nederland, Horeca Nederland afdeling Texel, Texel Ondernemers Platform (TOP) en de gemeente. De klankbordgroep bestaat uit vertegenwoordigers van ondernemersorganisaties en dorpscommissies van de zeven dorpen en Woontij. De beschikbaar gestelde €25.000,- komt uit de algemene reserves van de gemeente.