Alcoholwet slaat nog niet aan onder jeugd

Texelse jongeren onder de 18 jaar drinken sinds de ingang van de nieuwe Alcoholwet per 1 januari 2014 nog steeds alcohol. Dat blijkt uit onderzoek van de scholieren Sara Koops en Roos Wijker. De meiden zitten momenteel in het zesde jaar van het VWO en hielden hun profielwerkstuk over de gevolgen van de nieuwe Alcoholwet.

Uit verschillende cijfers in het onderzoek blijkt dat Texelse jongeren nog steeds aan drank kunnen komen. Uit een enquĂȘte die de twee leerlingen op de OSG hebben gehouden, blijkt dat 50 procent van de ondervraagden aangaf dat ze alcohol hadden gedronken en 25 procent gaf zelfs aan dat ze aangeschoten of dronken waren geweest afgelopen maand.

Dat blijkt ook uit de gegevens van de ambulanceritten met betrekking tot jongeren met een alcoholvergiftiging, zo geven de twee leerlingen aan. In vergelijking met 2013 en 2014 was het aantal ambulanceritten voor jongeren wel gedaald van 10 naar 7 gevallen, maar de ernstige gevallen die naar het Gemini Ziekenhuis in Den Helder zijn gebracht waren verdubbeld van twee naar vier jongeren. Dit kan komen doordat jongeren meteen aan de sterke drank beginnen.

Volgens Koops en Wijker is het niet mogelijk aan drank te komen in supermarkten en slijterijen, maar krijg je het bij sommige bedrijven in uitgaansgelegenheden wel mee. 'Wij hebben getest of wij in de supermarkt en in de slijterij aan drank konden komen. Bij het afrekenen werd keurig om de legitimatie gevraagd en kregen wij de drank niet mee.' Tijdens feesten als Ouwe Sunderklaas en Oud en Nieuw hebben de scholieren zowel in Den Burg als De Koog in totaal acht bedrijven getest. Opmerkelijk is dat de dames bij alle acht drank konden kopen zonder hun legitimatie te laten zien. Daarnaast hebben de scholieren tijdens normale weekenddagen zes bedrijven in dezelfde dorpen getest. Daaruit bleek dat zij bij twee van de zes bedrijven drank konden kopen zonder dat hun identiteitskaart hoefden te tonen. Bij de overige vier bedrijven werd wel om de kaart gevraagd.

De minderjarige jongeren geven aan dat vooral meerderjarige vrienden drank voor hen kopen, maar op een schokkende tweede plaats komen de ouders. Ook geeft een kleinere groep aan dat ze het zelf kopen tijdens het uitgaan. Dit doen ze bijvoorbeeld via de 18+ bandjes. De uitgaansgelegenheden doen hun best om te controleren, maar dit lukt nog niet helemaal, zo is na een test van de scholieren gebleken.

Koops en Wijker hebben als conclusie van hun onderzoek dat de nieuwe Alcoholwet op korte termijn niet goed werkt. Toch geven zij aan dat ze het een goede wet vinden. Ze denken namelijk dat het op lange termijn wel zal werken. 'De ophef is te vergelijken met het rokersverbod. Bij het ingaan van het verbod stonden veel mensen op de achterste benen, maar is dat een paar jaar later verminderd. Zo'n wet heeft zijn tijd nodig om eraan te wennen', concluderen Koops en Wijker. Het feit dat de startleeftijd van alcoholdrinken onder jongeren 12,9 jaar was en de GGD dit jaar hoopt op een stijging naar 13,5 jaar is hoopvol. 'Hoe later jongeren gaan drinken hoe beter.'

Op pagina 5 een interview met Roos Wijker en Sara Koops.