VWO-scholieren Sara Koops en Roos Wijker onderzochten voor hun profielwerkstuk de gevolgen van de nieuwe alcoholwet.
VWO-scholieren Sara Koops en Roos Wijker onderzochten voor hun profielwerkstuk de gevolgen van de nieuwe alcoholwet. Foto: Adriaan Van Liere

'Alcoholtolerantie van ouders te hoog'

Confronterend. Dat valt de concluderen uit het onderzoek naar alcoholgebruik onder jongeren. OSG-Scholieren Sara Koops en Roos Wijker maakten hun profielwerkstuk over de effecten van de nieuwe alcoholwet.

Sara en Roos zitten momenteel in het zesde jaar van het VWO op de OSG De Hogeberg. Uit hun onderzoek blijkt dat wel 60 procent van de minderjarige jongeren op Texel aangeeft dat ze van hun ouders mogen drinken. Sara en Roos vinden het belangrijk dat dit percentage lager wordt, want dan zal uiteindelijk het aantal drinkende jongeren afnemen. Toch was dit niet de grootste factor waardoor jongeren aan drank kunnen komen, op de eerste plaats kopen hun meerderjarige vrienden de drankjes. De jongeren geven ook aan dat ze nog steeds in 18+ gelegenheden uit kunnen gaan. 'We hebben hierover gesproken met horecabedrijven en zij zeggen dat het erg moeilijk te controleren is, vooral in drukke periodes. Veel jongeren vervalsen onder meer hun identiteitskaarten of vervangen hun polsbandje in een achttien-plus bandje. Wel zeggen horecabedrijven hard hun best te doen om dit tegen te gaan', vertellen Sara en Roos. Uit hun onderzoek blijkt ook duidelijk dat de bedrijven op Texel minder omzet hebben door de nieuwe wet. De kans dat de uitgaansbranche door deze wet kleiner word is dan ook reëel.

De scholieren waren zelf nog zestien jaar oud toen de wet op 1 januari van het vorige jaar inging. 'Dat maakte het in het begin wel lastig voor ons. Er werd toen onder de jongeren ook erg negatief over gedaan, maar we kregen niet echt de indruk dat jongeren minder gingen drinken.' Dit alles was voor de scholieren genoeg reden een onderzoek te starten naar het alcoholgebruik onder jongeren op Texel. De Texelaars deden onder meer een enquête om erachter te komen hoeveel alcoholgebruikers onder de 18 er op Texel zijn. 'We werden met 190 reacties overspoeld. We hadden niet verwacht zoveel reacties te krijgen.' Veel jongeren op het eiland zijn tegen de nieuwe wet, maar zo'n kleine veertig procent vindt dat het eigenlijk wel een goede wet is. Uit onderzoek is gebleken dat de wet op korte termijn nog niet goed werkt. Zo kopen veel ouders drank voor de jongeren en wordt door middel van feestjes steeds meer thuis gedronken. 'Wij vinden het raar dat ouders drank kopen voor hun kind dat geen achttien is. Je wilt als ouder toch niet dat je minderjarige kind alcohol drinkt.' De scholieren denken dat de wet op langere termijn wel zal gaan werken. 'Als je het verbod op roken als voorbeeld neemt en dat vergelijkt met de alcoholwet dan zie je wel overeenkomsten' De scholieren doelen op de ophef die ontstond bij het ingaan van het rokersverbod, maar dat het een aantal jaren later verminderde. 'Het heeft gewoon wat tijd nodig om aan deze wet te wennen', vertellen Sara en Roos.

De scholieren hebben veel tijd moeten besteden aan het onderzoek, maar kunnen trots zijn met het behaalde resultaat. 'We zijn na de zomervakantie begonnen met ons profielwerkstuk en hebben meteen een enquête onder jongeren verstuurd. 'Wij zijn echt tevreden met ons eindresultaat en hebben veel ervaring opgedaan op gebied van onderzoek, dit komt zeker van pas als wij gaan studeren!', vertellen Sara en Roos. De scholieren kregen tijdens de presentatieavond op de OSG positieve reacties.