Tandeminstructeur Herman Landsman en passagier Quincy.
Tandeminstructeur Herman Landsman en passagier Quincy. Foto: Hans van Marrewijk

Texels onderonsje boven Curaçao

Texelaars Herman Landsman en Hans van Marrewijk hebben vorige week dinsdag de eerste parachutesprong boven Curaçao gemaakt sinds 1989. Een initiatief van Jean Mentens en Junior Janzen. Mentens springt al ruim 37 jaar, waarvan vele jaren boven Texel en hoewel Janzen niet meer springt liggen zijn skydive-roots ook op Texel.

Na enkele maanden van voorbereiding om alle benodigde vergunningen voor elkaar te krijgen, iets wat op de Antillen nog meer voeten in aarde heeft dan in Europa, hebben zij Texelaars Herman Landsman en Hans van Marrewijk naar Curaçao gehaald om de eerste civiele sprongen sinds 1989 te maken.

Uit een kleine Cessna 172, waar voor de gelegenheid de stoelen en deur uit waren verwijderd, is er met een Curaçaoënaar dinsdagavond tijdens een prachtige sunset gesprongen.

Dit was de eerste keer ooit, dat een local een parachutesprong boven het eiland maakte. De dag erna heeft ook Mentens, die 9 jaar geleden naar Curaçao is verhuisd, 'zijn' eiland in vrije val en aan zijn parachute kunnen bewonderen. 'Mijn beleving van de sprong was net als alle sprongen die ik maak: Heerlijk! Tuurlijk had het ook voor mij een bijzonder randje om van deze unieke gebeurtenis deel uit te mogen maken. Het is altijd extra avontuurlijk om ergens een vliegtuigje te huren en op een vreemde locatie eruit te springen. Daarbij is het natuurlijk lekker om in deze tijd van het jaar in warme oorden te springen', vertelt Van Marrewijk.

'In de try out periode van tien dagen is vrijwel dagelijks 4 á 5 keer gesprongen. De reacties zijn buitengewoon positief, zowel van de lokale bevolking, toeristen als van de betrokken officiële instanties. Het parachutespringen wordt gezien als een welkome aanvulling voor het eiland', vervolgt hij.

Als dropzone werd de golfbaan van het bijzonder mooie Santa Barbara Beach Resort gebruikt. Bijzonder detail is dat Herman Landsman hier als kind is opgegroeid en het was erg bijzonder voor hem hierboven te springen.

Wanneer de volgende periode dat er gesprongen gaat worden boven Curaçao zal zijn, wordt binnenkort bekend gemaakt. Maar dat er een vervolg aan dit bijzondere evenement komt, staat nu al vast.