Snelheden teruggeschroefd, geen fietsers in Den Burg en De Koog

Overal 60 kilometer per uur, behalve op de Pontweg en de doorgaande verbinding Den Burg - De Cocksdorp (Nieuwlanderweg/Postweg). De snelheid in de dorpen gaat terug naar 30 kilometer per uur en er mag niet meer worden gefietst in de centra van De Koog en Den Burg van maandag tot en met zaterdag van 11.00 uur tot 18.00 uur.

Het is slechts een greep uit het mobiliteitsplan dat het college binnenkort voorlegt aan de gemeenteraad. Op dit moment geldt buiten de bebouwde kom op de meeste plaatsen nog een maximumsnelheid van 80 km/u. Eind januari werd al bekend dat het college betaald parkeren eilandbreed wil instellen, dus ook op de strandslagen. In de nieuwe plannen zijn niet alleen fietsers niet langer welkom in het centrum op de genoemde tijden. De maatregel geldt ook voor pakketbezorgers en andere leveranciers. Deze zijn in die tijdsperiode niet welkom in het centrum: zij moeten hun goederen buiten die tijden afleveren. Behalve deze maatregelen is er in het mobiliteitsplan ruimte voor een aantal nieuwe fietspaden. Het college heeft plannen voor een pad vanaf de Ruijslaan naar Paal 17, een pad tussen Paal 15 en de Mokweg, een pad via de binnendijk vanaf de Redoute naar Den Hoorn, een pad langs het Eierlands Kanaal, een pad bij het Bolwerk (verlenging fietspad Redoute naar de haven van Oudeschild) en een pad langs de Schilderweg door het industrieterrein in Oudeschild.

Het college vraagt de gemeenteraad om in eerste instantie €435.000,- beschikbaar te stellen. Voor kleine knelpunten wordt €270.000,- gevraagd. Voor promotie, communicatie en voorlichting van het Texelvignet wordt €75.000,- gevraagd, voor het parkeerplan en enkele andere zaken €65.000,-. Betere fietsstallingen zijn begroot op €25.000,-. Het mobiliteitsplan wordt in maart door de gemeenteraad besproken.