Het bestuur van Stichting Peperhof waarvan de oprichtingsakte vorige week is ondertekend.
Het bestuur van Stichting Peperhof waarvan de oprichtingsakte vorige week is ondertekend. Foto: Gerard Timmerman

Peperhof nu stichting

Beheer en behoud van de voormalige gereformeerde kerk aan de Peperstraat en versterking van de economie van Oosterend. Aldus twee belangrijke doelstellingen van de vorige week opgerichte Stichting Peperhof.

Een enthousiaste club Oosterenders, die vorig jaar het initiatief nam om in het leegstaande kerkgebouw exposities te houden. Met toestemming van eigenaar Woontij gaven vrijwilligers het gebouw van binnen een facelift en werden vanaf de opening begin juli meerdere tentoonstellingen gehouden. Met schilderijen, keramiek en andere werken van Texelse en overkantse kunstenaars en in samenwerking met onder meer het Cultuurhistorisch Museum in De Waal, dat stukken uit de collectie in bruikleen gaf. Het succes was boven verwachting, in totaal trok de Peperhof bijna 4.000 bezoekers. 'Best veel, zeker als je in aanmerking neemt dat we pas in juli zijn open gegaan', vertelt voorzitter Jan van der Vis.

Dit jaar wordt de eerste expositie al op 21 april geopend. Dat gebeurt onder de vlag van Stichting Peperhof. 'Als stichting zijn we een rechtspersoon en dat biedt veel voordelen. En is soms zelfs nodig, bijvoorbeeld als we ergens voor subsidie aankloppen.' Het bestuur zit vol plannen en bruist van de ambitie. Zo staan vanaf de opening tot 19 september vijf verschillende exposities op het programma. In augustus verplaatsen de activiteiten van het 600 jaar stad zich een maand lang naar Oosterend, dat in het teken staat van 'Ondernemers, visserij, landbouw en veeteelt' en allerlei activiteiten op touw zal zetten. Ook de Peperhof doet mee. Met muziek, workshops, lezingen en allerlei thema's. Met een markt en in het gebouw wordt een historische winkel ingericht. Ook het plein zal historisch worden aangekleed.

Stichting Peperhof gaat niet op de solotoer. 'We hebben elkaar nodig. We stemmen onze activiteiten zoveel mogelijk af met ondernemers, de dorpscommissie en anderen. Samen staan we sterk. Met onze activiteiten hopen we een steentje bij te dragen aan de economie in het dorp. Als hier niets gebeurt, zijn mensen snel door het dorp heen, nu kunnen ze hier wat langer vertoeven. We zijn blij met de hulp die we krijgen, onder meer van vrijwilligers. Er is veel enthousiasme. We willen laagdrempelig zijn en, onder meer door variatie in de exposities aan te brengen, het voor iedereen leuk maken.´

Uiteindelijk hoopt het bestuur een permanente stek in de Peperhof te krijgen. ´Het is belangrijk voor Oosterend. We dragen het dorp allemaal een warm hart toe. Misschien dat we het gebouw nog eens over kunnen nemen van Woontij. Dat is natuurlijk toekomstmuziek, want daar komt heel wat bij kijken. Ook daarvoor is het belangrijk dat we nu een stichting zijn.´ De stichtingsakte is vorige week ondertekend op het kantoor van de notaris.

De activiteiten die in De Peperhof worden gehouden, worden onder meer bekendgemaakt op TexelAgenda.nl en in de Vakantiekrant.