RAB verkoopt per 1 april serie bouwmarkten aan Intergamma

RAB is voornemens per 1 april meerdere bouwmarkten, voornamelijk in het zuiden van het land, over te doen aan Intergamma. Dat heeft directeur Jacob Jan Rab bekend gemaakt.

RAB heeft verspreid over het land vijftien Gamma en Karwei Bouwmarkten en elf Bouwcenter RAB-vestigingen. Door crisis en andere oorzaken daalde de omzet van de doe-het-zelf zaken de afgelopen jaren met 30 procent en bij de bouwmarkten met 25 tot 30 procent. Het noodzaakte RAB tot saneren en reorganiseren. 'De omzetdaling dwingt ons goed te kijken naar de efficiency, naar onze bedrijven en waar onze focus ligt', meldde Rab eind vorig jaar.

Inmiddels zijn de nodige stappen gezet. 'Er is met externe hulp gekeken naar wat voor ons bedrijf het beste is om verantwoord te ondernemen. Daar kwam al vrij snel uit naar voren dat wij als RAB in deze omvang te ver zijn doorgeschoten en terug moeten naar onze kernactiviteiten. Door de lastige marktomstandigheden en de investeringsbehoefte van de bouwmarkten is het noodzakelijk voor ons geworden om onze kernactiviteiten meer te concentreren in de thuismarkt. Na maanden van besprekingen met eventuele overnamepartijen is de kogel door de kerk: Intergamma neemt bouwmarkten over in Eindhoven, Valkenswaard, Etten Leur, Son en Breugel, Uden, Eersel, Nijkerk en Beverwijk. 'Het is natuurlijk nooit leuk om zoiets mee te maken, zeker niet voor mij als Jan Jacob Rab. Maar het is voor RAB wel heel positief dat een sterke partij als Intergamma dit kan en wil doen, waardoor bouwmarkten verantwoord verder kunnen ondernemen. Hiermee is tevens de werkgelegenheid voor het personeel in de bouwmarkten gewaarborgd.'

Inmiddels vertoont de omzet van de bouwmarkten van Gamma en Karwei een opgaande lijn. Intergamma meldt een omzetstijging in 2014 van 2,3 procent. Consumentenbestedingen en de woningmarkt zijn in het afgelopen boekjaar aangetrokken, een direct gevolg van het verbeterde economische sentiment en een stijgend consumentenvertrouwen. De verwachting is dat de markt verder groeit.