Giskes stopt eind dit jaar als burgemeester

Ze heeft nog lang niet het gevoel 'uitgewerkt' te zijn, maar de verhouding tussen publiek en privé raakte door het zijn van burgemeester soms wel erg uit balans.

Aanleiding voor Francine Giskes om niet op te gaan voor een tweede termijn als burgemeester van Texel. Dat maakte Giskes woensdagavond bekend aan het eind van de raadsvergadering. Giskes, op 20 november 2009 geïnstalleerd als burgemeester, liet eind vorig jaar al weten dat ze aan het nadenken was over een vervolg en dat het beide kanten op kon gaan. Uiterlijk vandaag (vrijdag 20 februari) moest ze laten weten wel of niet een tweede periode te ambiëren, waardoor ze woensdagavond uitsluitsel gaf aan de raad. Tot het eind van het jaar blijft ze burgemeester en in de tussentijd kan de raad werken aan het vinden van een opvolger.

Giskes liet weten dat Texel en de Texelaars zeker niet de reden zijn geweest voor haar keuze. 'Integendeel. Toen ik hier mocht aantreden als burgemeester doorgrondde ik natuurlijk lang niet alle aspecten van deze eilandsamenleving. Na ruim vijf jaar ben ik vele verrassingen, ergernissen, verwonderingen, conflictjes, bijzondere ervaringen, inzichten en begrip verder. Dat heeft mijn liefde voor Texel en zijn bewoners per saldo alleen maar versterkt en maakt dat ik in zekere zin nog eindeloos door zou willen gaan om te helpen de boel hier bij elkaar en op koers te houden.'

Daar staat volgens haar echter tegenover dat het zijn van burgemeester veel van haar eist. 'Ik heb nog niet het gevoel uitgewerkt te zijn, maar er is een verschil tussen werken en 24 uur per dag zeven dagen in de week bezig zijn in een ambt als dit. Als je werkt in het openbaar bestuur, heb je iedere dag een publiek functioneringsgesprek. Dat houdt je scherp, maar het vergt ook veel. De verhouding publiek-privé raakt er soms wel erg door uit balans. Ik heb mezelf de vraag gesteld hoelang ik nog mijn leven en (indirect) dat van mijn naaste omgeving, zozeer wil laten domineren door een agenda die - qua tijd èn inhoud - in belangrijke mate door anderen wordt bepaald en een sterke graad van onvoorspelbaarheid heeft. En hoelang ik nog de eindverantwoordelijkheid voor een hele gemeenschap denk te kunnen dragen en waarmaken.' Bij het maken van de uiteindelijke keuze luisterde ze goed naar mensen die haar goed kennen en van wie ze het gevoel heeft dat ze het beste met haar voor hebben.

Giskes waardeerde het open vizier van de paar mensen die recht in haar gezicht hadden gezegd dat ze beter niet door kon gaan. Mensen die anoniem via onder meer polls hadden laten weten dat ze maar beter kon gaan, speelden volgens Giskes met vuur. 'Dat was eerder een stimulans om wel door te gaan.' Giskes liet weten de komende maanden gewoon onverminderd voort te gaan als burgemeester. 'Wie denkt vanaf nu geen rekening meer met mij te hoeven houden, zal van een koude kermis thuiskomen. Ik ga er geen schepje bovenop gooien, want ik zit al op mijn maximum, maar ik zal ook zeker niet een schepje minder gaan doen. Daar is geen enkele aanleiding toe en zo zit ik niet in elkaar. Er is genoeg te doen en, zoals gezegd, ik doe het graag.'