Hank Witte en Jan Commijs hangen de replica op haar plaats.
Hank Witte en Jan Commijs hangen de replica op haar plaats. Foto: Job Schepers

'Aanbidding der Koningen'

onderdeel expositie geloof

'De Aanbidding der Koningen is volgens de restaurateur in Hilversum nog ouder dan gedacht, het stamt uit de periode 1560- 1580. Laat dat nou net de periode zijn die ons is toebedeeld in De Waal bij 600 jaar stad.'

Wilma Eelman is in haar nopjes. Op 3 maart opent het Cultuur Historisch Museum in De Waal haar deuren weer en ondanks dat er nog veel te doen is, hebben de vrijwilligers de wind in de rug. 'Je hebt een primeur, we horen net dat we ook subsidie krijgen van het Texelfonds en STIFT. Vorige week hoorden we al dat we steun krijgen van de TESO en de gemeente', vertelt Eelman. Ze is nog niet uitgesproken of één van de vrijwilligers komt binnen met een grote rol. 'Het zit je ook wel mee. Dat is de replica van het schilderij. Die komt te hangen tot het origineel hersteld is. Het paneel wordt gerestaureerd in Brussel, het schilderwerk wordt in Hilversum in oude glorie hersteld.' In september keert 'De Aanbidding der Koningen' terug op Texel. Op het schilderij is een bijbels tafereel te zien, hetgeen de aanleiding is voor een kleine expositie over geloven op Texel. 'Maar er is natuurlijk meer. Zo krijgen we de 'Bonte wei'. Wat daar zoal in te zien is? Dat moet je maar komen bekijken als het af is', lacht Eelman. Hoewel maandag de officiële klusdag is, is het woensdag een komen en gaan van vrijwilligers. 'Dat is zo mooi. Iedereen zet zich enorm hard in. In totaal hebben we zo'n vijftig vrijwilligers. Je moet dan denken aan taken als het inrichten van exposities, rondleidingen en baliediensten, maar ook het maken van diapresentaties en natuurlijk de demonstraties houtdraaien en smeden en dit jaar komt er gelukkig weer een quiltexpositie.' Terwijl Wilma uitleg geeft over de werkwijze binnen het museum, staan twee vrijwilligers te discussiëren over de invulling van een wand die de geschiedenis van de veeteelt vertelt. Er wordt druk gediscussieerd welke periode beslagen moet worden. 'Terug tot 1888, ik vind het te ver terug. De meeste bezoekers die we krijgen, genieten juist van een stukje herkenning. Of van zichzelf, of van opa en oma', stelt één van de vrijwilligers. Wilma roert zich direct in de discussie. 'Ik wil ook een overzicht maken over de tijd direct na de ruilverkaveling - rond de jaren '50/'60 van de vorige eeuw. Dan wil ik het niet alleen hebben over het aantal koeien, zoals nu het geval is, maar over de complete agrarische sector', legt ze uit. Een bezoek in het museum is een reis naar het verleden. Oude machines, kostuums, wandplaten en ga zo nog maar even verder. 'Het geeft echt een kijkje in het vroegere leven op Texel. Maar mensen moeten het wel weten te vinden. We willen dit jaar ook zorgen dat de entree meer uitnodigt. Het ziet er misschien wat gesloten uit. We zijn druk aan het brainstormen over hoe we dit aan moeten pakken. We zijn sowieso al eerder open dan voorgaande jaren, vanwege de seizoensverbreding. Mensen die in het frisse voorjaar op de fiets in een hagelbui terecht komen, kunnen hier mooi even bijkomen', legt Wilma uit.

Het Cultuur Historisch Museum is vanaf 3 maart zes dagen in de week geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Alleen op maandag en zondagochtend is het museum gesloten.