De tentoonstelling in 'De Kleine Expositie' van Het Open Boek.
De tentoonstelling in 'De Kleine Expositie' van Het Open Boek. Foto: Het Open Boek

Oude dorpsgezichten

Het Open Boek aan de Binnenburg in Den Burg kent tot half april een nieuwe, bijzondere tentoonstelling over oude dorpsgezichten op Texel. De expositie van twintig schilderijen bevindt zich achterin de winkel.

Het thema is volgens de familie Timmer van de boekhandel eenvoudig: de kerk als herkenningspunt in het landschap. 'Wat het zo aardig maakt, is de uiteenlopende manier waarop kunstenaars die kerken hebben laten zien, in een periode van zo'n tachtig jaar. Want je herkent niet alleen het gebouw in zijn omgeving, maar ook de sfeer van de tijd en de invloed van allerlei kunststromingen op de persoonlijke stijl.' De Kleine Expositie bevat volgens Timmer een paar mooie verrassingen. 'Zo is er een gouache van de beeldhouwer Hans Bayens (Den Hoorn), een vroege aquarel van Kees Verwey (Oosterend) en een doek van Reinier Bakels, waarop vanaf het schapenland bij Tienhoven de oude boerderij De Mars zien is. In de verte zie je de beide Burger torens, nog in een open landschap van vóór 1912.' Curieus is een pasteltekening van Den Burg van Piet Ouborg, voorloper van Cobra, die in Indië trouwde met onderwijzeres Jeanette Bakker. Zij was een zus van Han 'De Luitenant' Bakker. In 1923 belandde hij bij zijn schoonouders op Texel, waar hij vanuit de Gasthuisstraat een licht kubistisch gezicht op de toren maakte. 'Er zijn ook opvallende werken bij van minder bekende namen. Bijvoorbeeld van Frans van Velsen die in ochtendlicht de Polderweg schilderde met de oude Waalder kerk boven de bomen. En enkele interessante, zeer oude tekeningen van Den Burg (1881) en Oudeschild (1913) die pas onlangs zijn ontdekt.' Bijzonder is volgens Timmer eveneens een groot doek van Jan de Leeuw dat meteen opvalt. 'De Hoornder kerk vult de hele linkerkant, maar het hoge standpunt van de schilder trekt de aandacht ook direct naar opzij naar het weiland met de boerenbedoening aan het Hoge Achterom.' Het werk dateert uit 1952 en is de jongste van de serie. De oudste is een kleine olieverfschets van Willem Roelofs uit 1872: een impressionistisch gezicht op Oudeschild vanaf de dijk bij de haven, met de ranke torenspits van het zeemanskerkje, nog van voor de blikseminslag in 1903. Een aantal schilderijen is afkomstig uit de kunstcollectie van de gemeente, de meeste werken zijn beschikbaar gesteld door particulieren.


Expositie in teken Flessenpost

Het laatste weekend van 'Route 66', de expositie van Henk Noorlander in 't Drijverhuus in Den Hoorn, staat in het teken van flessenpost. De schilder heeft honderden tekeningen en etsen als flessenpost verstuurd: 'Zo verspreid ik mijn werk langs de kust'. Dat bleef niet onopgemerkt. Er kwamen talloze reacties uit binnen- en buitenland, onder andere van dorpsgenoot Paul Dekker, verwoed jutter, schatgraver en historicus. Van elke vondst probeert hij de geschiedenis te achterhalen. Hij kan er boeiend over vertellen en toont zijn schatten op zaterdag 28 februari en zondag 1 maart om 14.00 uur.